ГоловнаПолітика

Виборність посади губернатора допоможе формувати ефективну місцеву політику, - Вілкул

На його думку, дії з децентралізації влади мають бути негайними

Виборність посади губернатора допоможе формувати ефективну місцеву політику, - Вілкул
Фото: Макс Левин

Колишній віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул назвав два шляхи надання місцевому самоврядуванню можливостей дійсно формувати політику в регіоні.

Про це він заявив сьогодні під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Існують дві базові моделі, які працюють і в Європі, і в інших країнах, і, в тому числі, в Росії. Перша, це облрада, яка обирається за класичною системою, призначає більшістю голосів виконавчий комітет, який має всю повноту влади. Тобто, практично призначає голову облдержадміністрації, якщо говорити за рівнем повноважень", - зазначив Вілкул.

Друга модель, за словами екс-віце-прем'єра, це пряма виборність голів облдержадміністрацій.

"Зараз кожен житель міста голосує за мера, так кожен житель регіону може голосувати за губернатора. Мені ближча ця модель. Це модель прямого народовладдя", - вважає він.

"Сьогодні потрібно приймати чіткі, зрозумілі, швидкі рішення децентралізації влади - пряма виборність губернаторів; економіка, фінанси, гуманітарна, мовна політика у кожного регіону така, як вирішить територіальна громада. І давати безпеку і картину світу, майбутнього світу. Це потрібно робити швидко, терміново і саме в цьому може полягати національний компроміс і вихід з тієї ситуації, яка сьогодні є", - резюмував Вілкул.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram