ГоловнаПолітика

Робоча група підготувала нову редакцію мовного закону

Законопроект зберігає за українською мовою статус державної і містить заходи щодо її захисту.

Робоча група підготувала нову редакцію мовного закону

Робоча група підготувала новий варіант мовного закону "Про засади державної мовної політики".

Як говориться в положеннях документа, статус регіональної мови не передбачається для мов нацменшин, а лише припускає заходи щодо їх захисту в разі, якщо на певній території проживає не менше ніж 30% носіїв такої мови, пише Коммерсантъ-Украина.

Нагадаємо, зараз регіональної мови дозволено там, де число носіїв становить не менше ніж 10%. При цьому остаточне рішення щодо підтримки та захисту цих мов пропонується закріпити за Верховною Радою. Противники законопроекту стверджують, що він не здатний забезпечити використання мов національних меншин в Україні.

Документ фактично являє собою нову редакцію закону. Члени групи вирішили змінити навіть його назву і озаглавити документ "Про порядок застосування мов в Україні". Як сказав один з учасників засідання, мета перейменування - "знизити статус документа". "Перша назва була занадто претензійною. Слід пам'ятати, що засади державної політики відображені в Конституції", - пояснив він.

Законопроект зберігає за українською мовою статус державнї і містить заходи щодо її захисту. Зокрема, використання державної мови є обов'язковим в судо- та діловодстві, в діяльності органів державної влади, збройних сил, у сфері науки і освіти, рекламі. В області інформації та ЗМІ документ встановлює 75 -% квоту мовлення (зараз 25%) українською мовою від загального добового ефіру. Трансляція програм та фільмів  іншими мовами повинна супроводжуватися обов'язковим українським дублюванням або субтитруванням.

Для мов національних меншин в документі не передбачається отримання регіонального статусу. "Ми повністю змінили концепцію захисту регіональних мов. Носії такої мови можуть звернутися з пропозицією до місцевих органів влади, ті у свою чергу - в обласні ради і далі до Верховної Ради, яка вже й ухвалить закон про підтримку та захист регіональної мови", - розповів один з розробників документа Сергій Головатий. Передбачається, що у разі ухвалення Радою закону про підтримку тієї чи іншої мови на певній території її використання буде допускатися у всіх сферах поряд з державною.

За словами радника Президента Ганни Герман, за запропонований варіант законопроекту 29 серпня проголосувала переважна більшість учасників групи.

"Це робоча пропозиція, проект буде представлено на експертизу Національної академії наук. Тож не можна сказати, що цифра в 30% остаточна. На засіданні Леонід Кравчук озвучив 30%, я говорила про 20%... Після висновків фахівців НАН буде затверджено остаточний варіант законопроекту", - сказала Герман.

На її думку, обмеження в 30% не зменшить використання регіональних мов, менш поширених, ніж російська. "Для підтримки мов нацменшин є інші пропозиції. Наприклад, по Кримській автономії запропоновано окремо розглянути заходи щодо захисту кримсько-татарської мови і включити їх як окремий пункт в законопроект", - наголосила Ганна Герман.

Однак, противник цих пропозицій директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов сказав, що цей законопроект не має шансів на ухвалення Верховною Радою.

На його думку, запропонований документ "звужує можливості використання регіональних мов і порушує права громадян". "В окремих регіонах російська зможе використовуватися як регіональна поряд з державною, незважаючи на квоту в 30%. Однак це обмеження унеможливлює використання інших регіональних мов, - заявив Корнілов. - До того ж процедурно домогтися цього стає дуже складно - збір підписів, звернення в місцеві ради... Законопроектом пропонується створювати ініціативні групи і підписні листи на основі закону про місцеві референдуми, якого не існує в природі", - зазначив Корнілов.

Як відомо, група з доопрацювання мовного закону була створена за дорученням Президента Віктора Януковича 8 серпня відразу після його підписання. Її очолила віце-прем'єр-міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова. До складу групи увійшли 42 учасники, які розділилися на дві підгрупи - під керівництвом екс-Президента Леоніда Кравчука і ректора Київського національного університету ім. Шевченка Леоніда Губерського. Вчора вони схвалили новий варіант закону, текст якого є в розпорядженні видання.

Нагадаємо, що закон про засади державної мовної політики в Україні набув чинності 10 серпня. Документ передбачає офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні на підвідомчих їм територіях щонайменше 10% носіїв цих мов. Зазначимо, російська мова отримала статус регіональної в Харківській, Херсонській, Одеській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Луганській областях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram