ГоловнаПолітика
Спецтема
Коррупция - СТОП!

Після Євро - хоч потоп

Певно всім чи майже всім знайомий фільм-катастрофа «2012». Україну теж чекає катастрофа під схожою назвою «Євро-2012». Можливо, кінець світу жерці майя напророчили саме для українців?

Після Євро - хоч потоп
Фото: Макс Левин

А якщо серйозно, днями депутати Верховної Ради отримали на руки проект закону №8442 за підписом Миколи Азарова, який регламентує безмитне ввезення в Україну різноманітних товарів на час організації та проведення Євро-2012 та для потреб членів національних збірних.

Якщо цей закон буде прийнятий, в сукупності з двома іншими законами (05.02.92 № 2097-ХІІ, 05.06.09 № 1474-VI) – з’являться можливості до таких масштабних корупційних зловживань, які можуть повністю розвалити економіку України. Наслідки логічно порівнювати хіба з наслідками бойових дій.

Принаймні уряд зробив все можливе, щоб чемпіонат Європи по футболу перетворювався в «кінець світу» для більшості українських родин.

«Хіба в нас власної бичачої сперми не вистачає?»

Отож, згаданим законопроектом уряд пропонує затвердити перелік товарів, які під «шумок» Євро-2012 можна буде завозити в країну без сплати мита та ПДВ.

Спочатку в перелік потрапило майже 80%!!! найменувань всіх можливих товарів - від сала до чорних металів. Таке враження, що коди товарів - в додаток законопроекту - без розбору перекопіювали з митної бази і просто якимось дивом до нього не потрапили космічні апарати, нафта, газ та яхти. А, можливо, в цьому й полягала стратегія законотворців - в загальній «каші» легко заховати окремі «родзинки».

Підтвердження тому – реакція уряду після того, як про законопроект «заговорили» у Верховній Раді. Найбільше обурювався опозиціонер Сергій Терьохін. «Навіщо для успішного проведення Євро-2012 потрібно імпортувати молоко, сир, кур без голови чи бичачу сперму? Що в нас власної бичачої сперми не вистачає для Євро-2012, чи в Азарова з цього приводу виник невроз?» - іронічно коментував він проект закону.

Фото: Макс Левин

І що показово, уряд сприйняв лише критику на рахунок обмеженої групи товарів на чолі з «бичачою спермою». Мінекономіки оперативно викинуло «ненароджених корівок» з переліку товарів безмитного ввезення для Євро-2012. В результаті жорстокої суперечки поміж регіоналами, з переліку також вилетіла 1-9 група товарів: м'ясо, молоко, сири, різні продукти харчування. Певно, деякі впливові біло-блакитні, на чолі з міністром АПК, побачили в цьому загрозу своїх бізнес-інтересів.

Натомість в остаточно узгодженому Мінекономіки переліку товарів, які звільнені від оподаткування, залишились такі стратегічні категорії, як зерно, чорні метали, вироби з металів, продукція машинобудування, алюміній, багато іншого. Подекуди – доволі цікавого.

Наприклад, задля організації і проведення Євро-2012 уряд вважає за необхідне без мита імпортувати опіум, макову соломку, шкури необроблені великої рогатої худоби (включаючи буйволів), труби для газопроводів, меблево-декоративні тканини ручної роботи (французькі, флагманські, об’юсонські гобелени), транспортні засоби, частини птахів вкриті пір’ям, бульдозери, золоті злитки, інкубатори і нарешті … ядерні реактори. І ще безліч всього іншого – більше тисячі позицій.

Скільки доведеться «вигрібати» після 2012-го року?

Над всім цим можна було б лише посміятися, якби законотворчість України традиційно не обслуговувала корупцію.

Законопроект №8442 небезпечний тим, що абсолютно не деталізований і здатний відкрити ворота для необмеженого імпорту майже будь-чого без сплати жодних податків. В законі ані слова про об’єми імпорту. Втім, в іншому законі йдеться про те, що об’єми визначатимуться в Кабміні.

Значить, ручне управління. Отже, необмежені можливості для зловживань. Хто все це буде ввозити? В документі є наступне формулювання: уповноваженні особи УЄФА. Як вони уповноважуватимуться? Особисто Платіні? Щось є така підозра, що за «уповноваження» візьмуться вітчизняні представники УЄФА в Україні, які створять списочок «своїх» підприємств, через які ганятимуть імпорт «свої» люди.

Фото: EPA/UPG

Сценарій цілком реальний. Якщо наші посадовці мають хоч найменшу можливість реалізувати корупційну схему - вони її не упустять. Закон надзвичайно вигідний для великих вітчизняних виробників, наближених до влади. Теоретично обрані олігархи можуть використовувати його для неабиякого збагачення: якщо на папері ганятимуть товар через кордон. Тобто спочатку відправлятимуть його на експорт, і держава їм відшкодовуватиме ПДВ, потім - знову направлятимуть в Україну під виглядом імпорту, вже без сплати ПДВ. 20% зразу можна покласти в кишеню.

Подібні закони під Євро-2012, які проштовхує Азаров, можуть стати справжньою національною загрозою. Якщо зловживати описаною вище корупційною схемою, можна викачати в приватні кишені весь бюджет, плюс - покласти на лопатки весь бізнес, який не ходить на Банкову. В таких умовах він просто не зможе конкурувати.

Звісно, хотілося б вірити, що закон писався лише для потреб учасників Євро-2012. Хотілося б вірити, що без сплати мита в Україну завезуть лише справжні макарони, без яких не виживе італійська збірна по футболу та їх уболівальники. Хотілося б вірити Маркіяну Лубківському, керівнику оргкомітету з проведення Євро-2012, що кількість товарів, які ввозитимуться за новим законом, дійсно регламентують окремим актом Кабінету міністрів, що виключить можливість безмитно ввозити до України невиправдано великі партії.

Фото: Макс Левин

Хотілось би вірити…

Але не віриться. Бо, по-перше, макаронів не буде.

Цієї позиції в переліку товарів немає.

По-друге, важко вірити в чистоту намірів урядових організаторів Євро-2012 після того, як нинішня влада продемонструвала своє ставлення до фірми, що минулого року не заплатила в бюджет 7 млрд. податків. Йдеться про сумнозвісну «Лівеллу», яка імпортувала паливо, без будь-яких стягнень, також прикриваючись законом. Закон, який дав «Лівеллі» можливість заощаджувати великі кошти, спричинивши не менш велику дірку в державному бюджеті (яку уряд намагався надолужити збільшуючи пенсійний вік для жінок) прийняли ще 1993-го року. А країна «вигрібає» до сих пір.

Скільки доведеться «вигрібати» після Євро-2012?

До речі, сприяв роботі «Лівелли» і Микола Янович. Адже очолений ним уряд забрав з суду позов попередників про припинення діяльності компаній, подібних «Лівеллі». Нині за підписом Азарова до ВР надійшов законопроект, прийняття якого може виплодити цілий виводок «Лівелл».

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram