ГоловнаПолітика

Как депутаты за час сменили главу НБУ и бюджет приняли

Сразу два ключевых вопроса повестки дня пришлось рассматривать народным депутатам с утра: смена главы Нацбанка и принятие госбюджета.

Как депутаты за час сменили главу НБУ и бюджет приняли

Казалось, работы хватит на весь день. Но каждый вопрос занял в общей сложности... по полчаса.

Оппозиция вела себя очень пассивно - все ее самые громкие заявления были сделаны в основном в ходе традиционного выступления представителей фракций.

Бютовец Андрей Павловский заклеймил проект бюджета на 2011 год.

"Шановні, урядом зменшено видатки на інвалідів, на матеріальну їм допомогу і на виробництво протезів. Не передбачено збільшення розміру мінімальної пенсії для студентів з числа дітей-сиріт. От така економія влади на дітях і сиротах, це бюджет бідності і погіршення життя. Тому наша фракція, «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина» в цьому антисоціальному фарсі, ганьбі і в погіршенні життя людей приймати участь не буде. Ганьба!", - сказал он.

В зале захлопали.

А нашеукраинец

Павел Жебривский

посоветовал кандидату в главы НБУ подучиться и продать акции. Очевидно, имелись в виду

акции

, на которые Арбузов получил в прошлом году 150 млн грн дивидендов.

"І третє питання – це сьогодні розгляд кандидата на голову Нацбанку. Молода людина нехай вчиться і нехай поки що акції продасть, бо це протирічить тому, що голова Нацбанку не має права володіти акціями. Враховуючи нівелювання ролі парламентаризму, фракція повноцінно участі в засіданнях таких приймати участь не може", - сказал он.



На что Литвин заметил: "Знівелювати парламентаризм може виключно парламент. Давайте його не будемо нівелювати".

И спикер пригласил на трибуну представителя президента в Раде Юрия Мирошниченко, чтобы начать процедуру увольнения главы НБУ Владимира Стельмаха.

Глава профильного комитета Юрий Полунеев сообщил, что депутаты в среду ознакомились с представлением президента и поддерживают увольнение Стельмаха.

Записавшиеся на выступления депутаты в основном хвалили и благодарили Стельмаха, защищали Арбузова и обращали к нему свои пожелания.

"Я прошу, щоб ми разом з вами подякували Володимиру Семеновичу, незважаючи на ті всі негаразди, злети і падіння, які були. Але я особисто, як людина з 25-річним стажем, слідкуючи за його діяльністю, я особисто йому висловлюю велику подяку за те, що він все своє життя працював на банківській ниві. Спасибі, Володимир Семенович!", - сказал банкир

Станислав Аржевитин

.

"Ми повинні подякувати пану Стельмаху. Він утримав Нацбанк. А історія знає, що колись і більш молоді люди працювали в Нацбанку. Згадайте, коли пан Тігіпко уходив з Національного банку України, були і більш молодші. Так що я вважаю, що возраст, вік – це не перешкода. Справиться ця людина. Дякую", - намекнул регионал Бондик на Виктора Ющенко и Арсения Яценюка, которым было приблизительно по 35 лет в момент, когда они руководили НБУ.



"Я сегодня хочу с этой трибуны обратиться к тому человек, который будет возглавлять Национальный банк Украины и сказать, что политика Национального банка должна быть изменена. Политика Национального банка должна быть направлена на защиту экономики внутреннего финансового рынка Украины, то есть то, чего мы сегодня, к сожалению, не видим. И надо понимать, что банковская система сегодня не является донором экономики Украины, она не стимулирует развитие реального сектора экономики, она сегодня занимается глупой и тупой спекуляцией на финансовых рынках Украины. Это совершенно недопустимо. И я надеюсь, что политика Национального банка Украины будет изменена. Спасибо за внимание", - пожелала коммунистка Алла Александровская.

"Наша фракція, фракція Народної Партії, мала можливість, кажу так, як є, провести консультації з кандидатом на посаду Голови Національного банку. Кажу об’єктивно. Справив враження компетентної, сучасної людини, професійної людини в цій сфері. Але ще раз хочу наголосити на тому, що треба буде дуже серйозно попрацювати з тим, щоб Національний банк України був тотожним або був на тому ж рівні, в яких є національні банки провідних економічних країн", - сказал Олег Зарубинский.

"Шановні колеги, це про покійників – або добре, або нічого. Стельмах, на щастя, живий і дай йому Бог здоров’я. І тому давайте будемо говорити про нього об’єктивно. У вас коротка пам'ять. Ті, хто сьогодні виходить вихваляє Стельмаха, згадайте, як ми, 350 голосів, двічі голосували звернення до тодішнього Президента Ющенка про те, аби Стельмаха він відправив у відставку. Ви забули про це? ...Я звертаюсь до Генеральної прокуратури: спокійний відпочинок Стельмаху не потрібен, треба за все…", - хотел завершить Олег Ляшко, но у него истекло время.



Литвин поставил вопрос на голосование. За - 278. Так

закончилась эпоха Стельмаха в Нацбанке

.

После чего спикер начал процедуру назначения нового главы Нацбанка.

Пеклушенко снова сообщил, что комитет одобряет кандидатуру. На этот раз выступающие были еще более осторожными в своих оценках - не прозвучало вообще ни одной критической реплики.

Станислав Аржевитин пересчислил ряд проблем банковской сферы и заявил, что если Арбузов решит хотя бы часть их, то "станет главным банкиром страны".

Петр Симоненко пообещал поддержку фракции КПУ в ходе голосования и подчеркнул, что "деятельность Национального банка должна быть подчинена по сути интересам гражданина Украины и экономики Украины".



Правда, он не назвал фамилию этого самого гражданина Украины.

А "литвиновец" Гриневецкий пожелал Арбузову "уверенного прохождения карьеры на осту лавы НБУ".

"Хтось дорікає пана Арбузова у тому, що він молодий. Я думаю, що це якраз найменший його недолік, який дуже швидко пройде... Але найважливіше, про що він буде думати і, головне, робити, працюючи на цій посаді, дуже важливо (по біографії видно, що людина професійний банкір). Мені абсолютно однаково – з Донецька ви, з Києва чи з Черкас – важливо, щоб ту роботу, яку ви робитимете на посаді голови Нацбанку, щоб ви її робили професійно і в інтересах України, а не в інтересах олігархічних кланів", - льстил Олег Ляшко.

"

За

" назначение проголосовали 282 депутата.



Затем депутаты полторачаса принимали

другие законы

, пока спикер отсутствовал. К полудню в зал вернулся Литвин, а вскоре прибыли

премьер Николай Азаров

и министр финансов Федор Ярошенко. Стало ясно, что сейчас бдут рассматривать проект бюджета во втором чтении.

Министр первым делом поблагодарил депутатов за участие в работе над проектом. "Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні присутні! Перш за все, я хочу подякувати всім народним депутатам за конструктивну і напружену роботу з підготовки проекту Державного бюджету 2011 року до розгляду у другому читанні.Окремо хочу подякувати бюджетному комітету Верховної Ради України, який в дуже стислі строки зміг розглянути усі надані пропозиції. Ми спільно опрацювали більш, ніж як 1 тисячу 145 поправок до проекту. І сьогодні бюджетний комітет Верховної Ради представить вам своє бачення до кожної з них", - сказал он.



Когда он сказал, что предлагает принять закон во втором чтении и в целом, то депутаты еще вероятно не подозревали, что обсуждать не будут вообще.

Впрочем, фракция НУ-НС заявила, что все равно голосовать не будет.

"Ми вважаємо, що це найгірший бюджет за всі часи існування української держави. Тому очевидно, що ми не будемо приймати участі в голосуванні за цей бюджет. Ми всі проти", - заявил депутат Чорноволенко.



А депутат Лукьянов, по сути,

повторил свои ранее озвученные тезисы.





Алла Александровская тоже раскритиковала проект бюджета, но завершила его не категорическим утверждением, а риторическим вопросом: "Поэтому вызывает вопрос, а нужно ли нам сотрудничать с таким бюджетом, если в этом бюджете говорится неправда".



В 12-30 спикер поставил проект на голосование.

"Звучала пропозиція про те, щоб ми прийняли рішення про схвалення проекту Державного бюджету, щоб ми не входили зараз в голосування за поправками, інакше ми розірвемо узгоджені позиції. Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати. Прошу голосувати", - сказал Литвин. В зале снова зашумели.


Тем не менее "за" проголосовали 279 депутата. Страна входила в новый год с бюджетом, принятым

экспресс-методом

.

Свое негодование депутаты еще успели выразить в ходе последующих обсуждений. Через полчаса слово досталось депутаты Ляшко, который обвинил власть и спикера в частности.

"Щойно Верховна Рада проголосувала Закон про бюджет на наступний рік. Цей закон дозволить купці людей, які сидять в отій ложі, які сидять в уряді і в президентській адміністрації, заробити за рахунок ваших податків мільярди собі до кишені, розкравши їх через непрозорі тендерні процедури, через лобістські проекти. Водночас, вам навіть не кинуть обгризену кістку із свого барського стола. От який бюджет вони щойно прийняли!... І коли Голова Верховної Ради закликає: давайте швиденько-швиденько голосувать, він знає, чого він закликає, бо там є і його інтереси в цьому бюджеті", - сказал Ляшко.

Спикер подтвердил, что интерес у него был: "Я підтверджую, що в мене є особливий інтерес, він називається: державний інтерес. І я просив би, не верещати в сесійній залі, коли не врахований чийсь особистий інтерес. І не гарячкувати зі звинуваченнями! Я прошу вас, не верещіть".

За спикера также заступился депутат Стоян.

"Мені було б цікаво, за які гроші ця людина, яка верещала зараз, бігборди свої розмістила, і думає, що він комусь сподобається, особливо знаючи його біографію", - намекнул он на Ляшко, чьи бигборды совсем недавно радовали глаз избирателей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram