ГоловнаЕкономікаДержава

Гонтарева: "ПриватБанк" Коломойського - це була "піраміда"

"Коли в банк внесли 155 мільярдів - там навіть не діра в капіталі була, там не було активів".

Гонтарева: "ПриватБанк" Коломойського - це була "піраміда"
Валерия Гонтарева
Фото: пресс-служба НБУ

Ексголова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що напередодні націоналізації "ПриватБанку" в ньому не було ніяких активів.

Про це вона розповіла в інтерв'ю LB.ua.

На запитання, чи намагалися колишні власники "Привату" з нею домовитися ще на етапі націоналізації, Гонтарева відповіла, що програма рекапіталізації була для всіх банків однаковою.

"Я - банкір, який працює за Базельськими принципами, який для всіх банків робив однаковий стрес-тест, однакові критерії, всіх однаково змушував докапіталізувати їх структури. Програма рекапіталізації була однаковою для всіх, підкреслюю", - пояснила ексголова Нацбанку.

"Я не знаю, як так можна: коли в банк внесли 155 мільярдів - там навіть не діра в капіталі була, там не було активів. Пам'ятаєте, він (Валерій Коломойський, - ред.) говорив, що Порошенко хотів відібрати в нього "1+1"? Після цього виходить Ткаченко і каже, що каналу "1+1" ніколи не було в заставі "ПриватБанку". Так ось, у цьому банку не те що "1+1" не було, там навіть елементарно жодної заправної станції не було! Не було активів взагалі. Це була "піраміда". А тепер у новому інтерв'ю він уже розповідає, що Гонтарева - месія, яка увійшла в змову з американцями і вирішила вбити олігархів", - розповіла ексголова НБУ.

Вона зазначила, що скасувати націоналізацію просто - для цього достатньо рішення суду.

"А наші суди ви знаєте. Якщо Коломойський приймав три рішення в один день ще до першого туру виборів - про націоналізацію, персональні гарантії та пов'язаних осіб, то що йому заважає отримати інші рішення суду, таких самих "липових"? Якщо націоналізація визнається рішенням суду недійсною, робиться реституція, тобто держава забирає 155 мільярдів, і на цьому місці утворюється дірка. Нацбанк же не може нічого націоналізувати, Нацбанк може тільки визнати банк неплатоспроможним. Тому є два варіанти: для великих системних банків - звертатися до Мінфіну з приводу націоналізації, для несистемних - звертатися до Фонду гарантування вкладів. Рожкова сказала ще півроку тому в інтерв'ю, що Нацбанк буде звертатися щодо повторної націоналізації. Питання тепер до Мінфіну, чи погодиться він на повторну націоналізацію", - додала Гонтарева.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанову докапіталізували на суму 116,8 млрд гривень.

Наприкінці червня 2017 року Кабінет Міністрів вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора - компанії EY. Ексвласники банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили в суді націоналізацію фінансової установи. Позов спрямований проти українського уряду і розглядається Окружним судом з червня 2017 року в закритому режимі. Всього в українських судах є понад 150 позовів щодо "ПриватБанку" від обох сторін.

Пізніше Коломойський заявив, що "ПриватБанк" його більше не цікавить, але він хоче отримати грошову компенсацію від держави в розмірі двох мільярдів доларів. У вересні 2019 року бізнесмен також заявив, що він має право вимагати частку в акціонерному капіталі установи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram