ГоловнаЕкономікаБізнес

Металурги закликали Раду підвищити мита на експорт брухту

ФМУ і "Металургпром" просять проголосувати законопроекти №3868 і №3873

Металурги закликали Раду підвищити мита на експорт брухту
Фото: solo-consulting.com

Об'єднання металургійних підприємств України "Металургпром" та Федерація металургів України закликали Верховну Раду підтримати законопроекти про підвищення мита на експорт брухту чорних металів з 10 євро за тонну до 35 євро терміном на три роки, а також скасувати 5%-ве мито на імпорт брухту.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на листи організацій, спрямовані в комітети Ради 12 лютого.

Своє прохання металурги аргументують гострим дефіцитом металобрухту, який спостерігався у 2015 році. Нестача сировини на внутрішньому ринку становила 854,4 тис. тонн, або 21,7% потреби метпідприємств. Залишки брухту на складах метпідприємств станом на 1 січня 2016 року становила близько 105 тис. тонн.

Потреба метпідприємств у металобрухті у 2015 році становила 3,929 млн тонн, тоді як фактичний обсяг поставок - 3,075 млн т. Причиною нестачі металобрухту, яка спостерігається від початку минулого року, є експорт. Вивіз сировини з країни у 2015 році сягнув 1,2 млн тонн, що є найбільшим показником за останні 10 років. Основними напрямками експорту стали Туреччина (77%) і невизнане Придністров'я (21%), які можуть запропонувати більш високу ціну на брухт, ніж українські виробники.

При цьому закупівля брухту за кордоном обмежена через 5%-ве імпортне мито в Україні і експортне мито в інших країнах.

Голови "Металургпрому" і ФМУ констатували, що у січні 2016 року відбулося значне погіршення забезпечення металургів металобрухтом: поставки на підприємства склали близько 160 тис. тонн, або тільки 55-60% від потреби.

Як наслідок, запаси металобрухту на складах підприємств у січні скоротилися на 30 тис. тонн і наразі становлять близько 75 тис. тонн, тоді як на початку 2015 року запаси становили 235 тис. тонн.

Металурги підкреслюють, що під час експорту металобрухту держава втрачає мільйони гривень податкових надходжень. Так, з тонни експортованого металобрухту держава отримує лише приблизно 240 грн експортного мита, а з тонни брухту, переплавленого у сталь, держава отримує 2100 грн податків, тобто переробка брухту всередині країни дозволила б згенерувати додаткові податки, які у 9 разів перевищують експортне мито.

До того ж, бізнес із заготівлі та експорту металобрухту функціонує переважно в тіньовому режимі.

Металурги просять проголосувати за законопроект №3868, який вводить трирічне експортне мито на відходи та брухт чорних металів у розмірі 35 євро, а також припиняє обов'язкову держреєстрацію експортних контрактів; і законопроект №3873 про нульову ставку ввізного мита на металобрухт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram