ГоловнаЕкономікаДержава

Приватні інвестори розвиватимуть порти

Концесія визнана найоптимальнішим механізмом для розвитку портів.

Приватні інвестори розвиватимуть порти

Міністерство інфраструктури України вважає концесію найперспективнішою моделлю розвитку портів із залученням інвесторів.

Про це повідомив заступник міністра Дмитро Демидович на засіданні робочої групи з питань організаційно-технічної підготовки до впровадження прозорих механізмів використання приватними інвесторами портових об'єктів у Києві в п'ятницю.

"Міністерство зараз створює умови для залучення приватного бізнесу до роботи портів. Ми дійсно хочемо цього. Модель концесії вважаємо найбільш перспективною і, впевнений, дійдемо порозуміння в цьому питанні з усіма зацікавленими відомствами", - цитує його слова прес-служба відомства.

Під час обговорення саме концесію було визнано найоптимальнішим механізмом для розвитку портів і залучення приватних інвестицій, оскільки в цьому разі порти залишаються у державній власності, а інвестори отримують гарантії захисту вкладених коштів.

"Концесія - це основний пункт стратегії українського портового господарства: держава не втрачає свою власність, концесіонер одержує гарантії та можливість прогнозованої довгострокової роботи, розвивається інфраструктура портів, зношеність якої сьогодні становить близько 70%", - цитує повідомлення директора департаменту державної політики у сфері морського і річкового транспорту Володимира Севрюкова.

Представники стивідорних компаній, які взяли участь у засіданні, також зазначали, що концесія є найбільш дієвим форматом взаємодії з держпортом.

Прес-служба зазначає, що представники промпідприємств, які є найбільшими вантажовідправниками і потенційними інвесторами в портову галузь, зазначили серед переваг концесії цільовий розвиток об'єктів портової інфраструктури і гарантії виконання зобов'язань учасниками концесійних договорів.

Нагадаємо, закон "Про концесії" ухвалили в Україні 1999 року, а в червні 2012 року Президент Віктор Янукович підписав закон "Про морські порти", ухвалений з метою реформування галузі - він допускає використання концесії з цією метою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram