ГоловнаКультура

"Українським кіно затикають дірки у прокаті", - продюсер фільму "Межа"

Творці словацько-української картини не задоволені прокатом в Україні.

"Українським кіно затикають дірки у прокаті", - продюсер фільму "Межа"
Кадр из фильма "Граница"
Фото: www.kinowar.com

Український продюсер фільму "Межа" Петера Беб'яка (Словаччина-Україна) Андрій Єрмак заявив, що українські дистриб'ютори фільму саботують прокат картини.

"Дистриб'ютори мені нав'язували думку, що якісне українське кіно нашому глядачеві не потрібне, але читаючи відгуки від глядачів, можу впевнено заявити, що вони в захваті, - пише Єрмак у своєму фейсбуці. - А ті, хто хотів би його подивитися, просто не зможе це зробити, тому що українське кіно має попит, але дистриб'ютори затикають ним дірки в прокаті".

Єрмак висловив невдоволення, що фільм розписали на денні сеанси на 12:00 і 14:00, коли значна частина потенційних глядачів - на роботі.

Фільм вийшов у прокат 16 листопада, і на сьогодні його прокатні збори в Україні становлять 1,2 млн грн. "Зізнаюся чесно, ми розраховували на кращий результат, і його не порівняти з тим, що ми маємо в Словаччині і, впевнений, будемо мати на інших територіях, де "Межа" вийде в широкий кінотеатральний прокат", - пише Єрмак.

Представниця дистриб'юторської компанії Ukrainian Film Distribution Зінаїда Сидоренко в коментарі під постом Єрмака зазначила, що, як правило, такі фільми в Україні виходять на 50-60 екранах, тоді як "Межу" випустили на 120. "На жаль, перші дні прокату ознаменувалися вкрай низькою заповнюваністю залів, у результаті чого багато хто змушений був скоротити раніше заплановану кількість сеансів (ця інформація може бути підтверджена представниками великих кінотеатральних мереж і касовою звітністю). Вважаємо, що поточний результат і обсяг касових зборів відповідає потенціалу фільму на нашому ринку", - додала вона.

Водночас Єрмак заявляє, що творці фільму будуть безпосередньо вести переговори з кінотеатрами про покази фільму, оминаючи дистриб'юторів.

Фільм "Межа" - драма про контрабандистів, які живуть на кордоні між Словаччиною та Україною - мав світову прем'єру на кінофестивалі в Карлових Варах, де брав участь в основному конкурсі й отримав приз за режисуру. Словаччина висунула фільм Беб'яка на "Оскар".

У Словаччині фільм став рекордсменом зі зборів, протримавшись у лідерах протягом п'яти тижнів. "Межа" вийшла 3 серпня і загалом зібрала трохи більше за 1 млн євро.

Бюджет картини - 1,3 млн євро.

Варто зазначити, що в професійному середовищі триває дискусія про прокат вітчизняних фільмів в Україні. Голова Держкіно Пилип Іллєнко неодноразово підкреслював у своїх публічних виступах, що кінотеатри мало показують українських фільмів, воліючи розписувати сеанси під голлівудські блокбастери. Хто винен у тому, що українського кіно мало в українських кінотеатрах, - власники залів і мультиплексів чи дистриб'ютори, - відкрите питання. Іллєнко зазначав, що в українському законодавстві прописані квоти для демонстрації національного кіно в кінотеатрах, але штрафи за їхнє недотримання малі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram