ГоловнаКультура

Настає час “Темних ночей”: гід кінофестивалем у Таллінні

На 21-му Талліннському міжнародному кінофестивалі покажуть п'ять українських повнометражних фільмів.

Рекордною цього року стане участь України у програмах престижного кінофестивалю класу “А” “Темні ночі” (естонською — PÖFF). Стартує він уже 17 листопада і триватиме до 3 грудня. Чим порадує його програма кіноманів і якою в ній буде присутність України — в нашому невеличкому гіді.

Фото: Надане прес-службою PÖFF
Наші в Таллінні Головною подією PÖFF для нашої країни стане участь фільму “Брама” Володимира Тихого в головному конкурсі фестивалю. Його прем'єра відбудеться 28 листопада за участю знімальної групи в кінотеатрі Kosmos IMAX. Саме його організатори вперше обрали головним майданчиком для прем'єрних показів усіх фільмів основного конкурсу. Крім нього, конкурсні картини демонструватимуть у талліннському мультиплексі Coca-Cola Plaza та в другому за величиною місті Естонії Тарту, де традиційно відбувається частина показів кінофестивалю.

У позаконкурсних секціях PÖFF глядачі побачать й інші нові українські фільми: “Межа” Петера Беб'яка (Словаччина — Україна), “Припутні” Аркадія Непиталюка, “Ізі” Андреа Маньяні (Італія — Україна). В програмі JF DOC @ Just представлений фільм ProGamer Джастіна Агнеу спільного виробництва США, Південної Кореї, Швеції і України.

До конкурсної програми короткометражних фільмів PÖFF Shorts відібрано дебютну картину Філіпа Сотниченка “Технічна перерва”, прем'єра якої відбулася на останньому Одеському кінофестивалі. А в індустріальній секції Baltic Event Co-Production Market за перемогу боротимуться повнометражні дебюти Катерини Горностай “Стоп-Земля” і “Додому” Нарімана Алієва.

Особливою подією “Темних ночей” стане показ документальної стрічки “Процес: Російська держава проти Олега Сенцова” Аскольда Курова (Естонія — Польща — Чехія). Її представить сам режисер, а також двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан.

Глядачі фестивалю побачать також фільм “Язычники” Лєри Сурковой (Росія). Він знятий за п'єсою української драматургині і поетеси Ганни Яблонської, котра загинула під час теракту в московському аеропорту “Домодєдово” в 2011 році.

Чотири конкурси, два субфестивалі

Статус “А” кінофестиваль PÖFF набув у 2014-му, але за право потрапити до головного його конкурсу з кожним роком борються все більше претендентів. Цьогоріч відбіркова комісія переглянула понад 200 фільмів. У результаті до основного конкурсу потрапили 18 стрічок різних жанрів. З відомих учасників там можна зустріти стрічки італійця Паскуаля Сцімека і каталонця Марка Реча.

Фільми-конкурсанти:

  • “Брама” (Україна — США), реж. Володимир Тихий
  • “Діти осені” (Ізраїль), реж. Ейтан Гафні
  • “Домініон” (США), реж. Стівен Бернштейн
  • “Вічний шлях” (Фінляндія — Естонія), реж. Антті-Юссі Анніла
  • “Задуха” (Іран), реж. Ферейдун Джейрані
  • “Екскаватор” (Південна Корея), реж. Лі Джон-Гян
  • “Вбивця чоловіка/Незаймана/Тінь” (Естонія), реж. Сулев Кеедус
  • “Маленький Тіто” (Італія), реж. Паола Ранді
  • “Ідея екстазу” (ФРН — США — Швейцарія), реж. Рольф Петер Каль
  • “Бабуля” (Індія), реж. Девашіш Макгіж
  • “Мелодія бангзі” (Китай), реж. Дашенг Чжен
  • “М'яч” (Італія), реж. Паскуале Сцімек
  • “Знову холостий” (США), реж. Едам Крістіан Кларк
  • “Нічна аварія” (Киргизстан), реж. Темір Бірназаров
  • “Конкурсант” (Колумбія), реж. Карлос Осуна
  • “Вільне життя” (Іспанія), реж. Марк Реча
  • “Вакуум” (Швейцарія — ФРН), реж. Крістін Репонд
  • “Щось корисне” (Туреччина — Франція — Голандія — ФРН), реж. Пелін Есмер.

Не менш захоплюючим обіцяє бути для глядачів і конкурс дебютних повнометражних фільмів PÖFF. Їх особисто представлятимуть у Таллінні самі режисери.

Учасники First Feature Competition:

  • “Бінго” (Бразилія), реж. Даніель Резенде
  • “Обпалені сонцем” (Франція — Португалія), реж. Клара і Лаура Лаперрусаз
  • “З Богом, старий!” (Японія), реж. Юкігіро Морігакі
  • “Тисяча способів описати дощ” (ФРН), реж. Ісабель Праль
  • “Buddha.mov” (Індія), реж. Кабір Мехта
  • “Жорстокість” (Бельгія), реж. Гуерін ван де Ворст
  • “Близькі” (Росія), реж. Ксєнія Зуєва
  • “Водій” (Ізраїль — Франція), реж. Єгонатан Індурскі
  • “Чайка” (Туреччина), реж. Еркан Тунч
  • “Секретний інгредіент” (Македонія — Греція), реж. Гйорц Ставрескі
  • “В невротичному пошуку душевного спокою” (Бразилія), реж. Пауліньо Карусо, Теодоро Попповіч
  • “Діти літа” (Ісландія — Норвегія), реж. Гудрун Рагнарсдоттір
  • “Воскресіння” (Бельгія), реж. Крістоф Гоорнаерт
  • “Дім” (Південна Корея), реж. Кім Йонг-ву
  • “Спека після дощу” (Коста-Рика), реж. Крістобаль Сєрра Джоркуера
  • “Шлюб” (Косово — Албанія) реж. Блерта Зекірі

Володар гран-прі фестивалю традиційно отримає 10000 євро. Кращому ж фільму конкурсу дебютів дістанеться 5000 євро. Обиратиме переможців головного конкурсу журі, до складу якого цього року увійшли відомий турецький продюсер Зейнеп Атакан, засновник групи компаній DDA Денніс Дейвідсон, італійський сценарист і режисер Граціано Діана, польський композитор Зигмунт Краузе, японська режисерка Наоко Огігамі, латвійська кінорежисерка Лайла Пакалніня і естонський продюсер Іво Фелт.

Фото: Директория кино

До складу журі дебютних фільмів увійшли ізраїльський режисер Ейтан Аннер, директор Токійського міжнародного кінофестивалю Такео Хісамацу, естонська акторка Тііна Маельберг, литовська акторка Айсте Діржюте, французький продюсер Гійом де Сейль і співзасновник виставкової компанії Exhibit Фернандо Лоурейро.

Також на PÖFF буде два інші конкурси: на кращий естонський фільм і нова програма “Бунтарі по заслугах” (Rebels with a Cause), до якої увійшли експериментальні і протестні картини. В ній головного переможця обиратиме публіка. Традиційно в рамках PÖFF відбудуться і два субфестивалі: фестиваль дитячих і юнацьких фільмів з насиченою програмою ігрових і документальних стрічок Just Film (17-26 листопада) та PÖFF Shorts (21—26 листопада), котрий цього року об'єднав два інші фестивалі — Sleepwalkers (Талліннський фестиваль студентських, короткометражних і експериментальних фільмів) та анімаційний Animated Dreams. Кожен із цих субфестів має свою програму і окремі журі.

Фінське кіно нон-стоп

Загалом до програми PÖFF увійшли 233 фільми з 70 країн.

Мабуть, найбільш незвичною позаконкурсною програмою цьогорічного фестивалю стане 48-годинний кіномарафон, присвячений 100-річчю фінського кіно. З 24 по 26 листопада в найстарішому кінотеатрі Kinomaja в талліннському Старому місті покажуть найкращі 23 стрічки, зняті в Фінляндії між 1938 і 2008 роками. Між показами глядачі зможуть поспілкуватися з відомим кінорежисером Йорном Доннером і акторкою Каті Оутінен. А разом із фільмами тут же відбудеться концерт гурту Marko Haavisto & Poutahaukat, добре відомого за фільмами Акі Каурісмякі. Також бажаючі зможуть поспівати фінські пісні у караоке, пригоститися фінською горілкою та національними стравами. А для особливих цінителів організатори обіцяють організувати навіть фінську сауну.

На “Темних ночах” глядачів чекає також велика секція кіно з Фландрії — нідерландськомовного регіону Бельгії. Вона стане однією з найбільших фокусних програм з фламандського кіно, що коли-небудь були представлені на міжнародних кінофестивалях. Фільмом-відкриттям PÖFF обрано стрічку саме з Фландрії - “Пристрасть і вірність” Міхаеля Роскама.

Вперше в Таллінні буде представлена особлива програма “Невідомі кадри: у фокусі творчість японських кінорежисерок”, що звертає увагу на нове покоління жінок-авторів Країни висхідного сонця. Новою є й секція телесеріалів TV Beats. Обрати для себе фільми для душі глядачі зможуть і в традиційних позаконкурсних програмах фестивалю: “Нічне тремтіння”, “Гарячі теми”, “Вибір критиків Screen International”, “Кіно про моду”, Doc@ PÖFF, “Естонський Олімпійський комітет представляє” та програма від Гете-інститута. Глядачі “Темних ночей” зможуть побачити й нашумілі фільми цього року: володаря “Золотого лева” Венеційського кінофестивалю “Форма води” Гільєрмо дель Торо, "Фантастичну жінку" Себастьяна Леліо, "Вбивство священного оленя" Йоргоса Лантімоса, "Проект Флорида" Шона Бейкера, "Три білборди за межами Еббінга, штат Міссурі” Мартіна Макдона та інші.

Фото: AdoroCinema

Гостями PÖFF стануть близько 300 осіб. Свої нові фільми в Таллінні особисто представлять лауреат премії “Оскар” нідерландець Мік ван Дім, Дені Коте і китаєць Ванг Чао.

Фільмів з перекладами буде більше

З запровадженням безвізового режиму з ЄС поїздка на “Темні ночі” стала більш доступною і для наших кіноманів, які встигли отримати біометричний паспорт. Для тих, хто планує відвідати кінофестиваль вперше, ми радимо звернути увагу на можливість придбати абонемент, що дає право переглянути більшу частину програми. Коштує він від 90 до 120 євро в залежності від дати придбання. Один квиток на будь-який фільм з основної програми PÖFF обійдеться у 8 євро (зі знижкою — 6,50 євро). Фільми з програми короткометражних фільмів або дитячо-юнацької Just Film можна переглянути за 5 євро/сеанс.

Можливо, комусь ціни на квитки здадуться занадто високими. Однак більшість показів фестивалю проходять при повних аншлагах, а на деякі сеанси всі квитки вже розкуплені. Тож, аби гарантовано потрапити на якийсь фільм, бажано подбати про це якомога раніше. Тим більше, що всі квитки на PÖFF продаються онлайн.

Всі фільми фестивалю демонструються з англійськими субтитрами мовою оригіналу. І хоча серед російськомовних жителів естонської столиці особливо популярними є фільми з російськими титрами, фестиваль в останні роки через брак коштів суттєво скоротив не лише переклад російською, а й навіть естонською.

Проте цього року, здається, з цієї ситуації знайшли вихід: фестиваль оголосив збирання пожертв на свій розвиток. Основна частина цих коштів підуть на переклад стрічок з програми PÖFF естонською і російською мовами. Як каже директорка “Темних ночей” Тійна Локк, досі наявний бюджет не дозволяв перекладати бодай третину фільмів. Проте цього року це вдалося здійснити. “Переклад кожного фільму - помітні витрати, що не можна покрити тільки високою ціною на квитки, - зазначила вона. - Якщо ж публіка підтримає нашу ідею, ми готові розвивати й інші напрямки”.

Олег БатурінОлег Батурін, Журналіст, кінооглядач
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram