В Ірпені відкрито перший на Київщині Громадський центр для переселенців

10 грудня в Ірпені урочисто відкрито перший у Київській області Громадський центр безкоштовних послуг для внутрішньо переміщених осіб. Це – ще одна громадська ініціатива, успішно реалізована за підтримки Ірпінської міської ради.

Фото: Надано автором

Новий центр спрямований на інтеграцію внутрішньо переселених осіб у місцеву громаду. Над втіленням цієї ідеї в життя ми працювали разом зі Службою у справах дітей та молоді Київської ОДА і благодійною організацією «Фундація добрих справ» у рамках Програми швидкого реагування за фінансової підтримки Агентства ООН у справах біженців. Ірпінська міська рада надала необхідне приміщення, допомогла з ремонтом.

Ірпінь для цього проекту обрали не випадково. Адже місто є визнаним лідером на Київщині за кількістю переселенців. Сьогодні в Ірпені проживає понад п’ять тисяч внутрішньо переміщених осіб. Більшість - це жінки і діти, у тому числі діти без супроводу батьків (з бабусями, тітками, сестрами). Переїхали до нас 2 дитячих будинки сімейного типу. І кількість переселенців продовжує зростати.

Фото: Надано автором

Приїзд такої кількості людей став серйозним випробуванням і для влади, і для місцевої громади. Ми змогли забезпечити людей найнеобхіднішими соціальними послугами, медичним обслуговуванням, місцями в освітніх закладах. Але цього не достатньо. У переселенців на новому місці виникає дуже багато проблем юридичного і психологічного характеру. Допомогу у їх вирішенні і надаватиме новостворений центр. Тут працюватимуть юристи, дорослі та дитячі психологи, надаватиметься гуманітарна допомога, будуть проводитися різноманітні освітні, мистецькі та оздоровчі заходи для людей похилого віку. Причому на ці заходи будуть запрошуватися не лише переселенці, а й місцеві жителі, аби люди могли налагодити спілкування між собою, і нові жителі Ірпеня якомога скоріше відчули себе повноправними і активними членами нашої громади.

Адреса центру: м. Ірпінь, вул. Дзержинського, 2.

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram