ГоловнаБлогиБлог Ольги Сікори

Влада мовчить, а жителі Калуша хворіють

Мною було направлене прем’єр-міністру Миколі Азарову депутатське звернення, у якому наголошую, що відповідно до ст. 95 Бюджетного Кодексу України, фінансові нормативи бюджетної забезпеченості для місцевих бюджетів коригуються коефіцієнтами, що враховують відмінності у вартості надання гарантованих послуг залежно від соціально-економічних, демографічних, кліматичних та екологічних особливостей.

Фото: Макс Левин

Екологічною особливістю Калуського гірничопромислового регіону є складна техногенна ситуація. Урядом України здійснюється ряд заходів на виконання Указу Президента «Про оголошення території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації» та загальнодержавної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 роки. Проте, цими заходами не в повному обсязі передбачено ліквідацію впливу техногенної ситуації на здоров’я та життя громадян, що проживають в даному регіоні.

Висока концентрація токсичних речовин 1-ї категорії небезпеки у водах та ґрунтах, зокрема гексахлорбензолу, вміст якого перевищує допустимі норми більш ніж у 500 разів, призвела до погіршення стану здоров’я жителів регіону.

Необхідність забезпечення проведення комплексного профілактичного обстеження стану здоров’я дітей та жінок репродуктивного віку в місті Калуші та Калуському районі, а також забезпечення медичних закладів необхідним обладнанням для діагностики та лікування захворювань та дороговартісними витратними матеріалами до нього, спричиняє додаткове навантаження на місцевий бюджет.

04.03.2013 року на ім’я Прем’єр-міністра я уже подавала запит із проханням запровадити екологічний коефіцієнт для міста Калуша та Калуського району при внесенні змін до бюджету на 2013 рік та розрахунку бюджету на 2014 рік. Микола Азаров доручив опрацювати питання Мінприроди, МОЗу та Мінфіну. Також Прем’єр-міністр зобов’язав Мінприроди, Мінфін, МОЗ «вжити вичерпних заходів з ліквідації негативних наслідків ситуації, що склалася».

Проте, дієвої реакції на моє звернення немає. Відтак, у новому депутатському зверненні знову прошу передбачити у Державному бюджеті України на 2014 рік запровадження екологічного коефіцієнта для бюджетів міста Калуша та Калуського району, або ж для обласного бюджету, який по мірі необхідності буде передано як субвенцію місцевим бюджетам для використання на профілактику захворювань, лікування та оздоровлення жителів Калуського регіону.

Також прошу дати доручення Міністерству фінансів України внести необхідні зміни у видаткову частину Бюджету на 2014 рік.

Ольга Сікора Ольга Сікора , Народний депутат України, "Батьківщина"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram