ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Нідерланди проводитимуть розслідування проти джихадистів, поки ті за кордоном

Перші слухання проти 12 джихадистів почнуться в Нідерландах у березні.

Нідерланди проводитимуть розслідування проти джихадистів, поки ті за кордоном
Фото: Архив

Прокуратура Нідерландів проводитиме кримінальне розслідування проти джихадистів, поки вони перебувають на контрольованих терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ) територіях, не чекаючи на їхнє повернення до Нідерландів.

Про це заявив представник національної прокуратури Феррі ван Фегель в інтерв'ю новинній програмі Nieuwsuur. 

"З огляду на великий ризик, що його несуть люди, які повертаються з цих зон, ми не хочемо чекати з початком кримінального слідства поки вони повернуться. Ми хочемо починати негайно і проводити за їх відсутності", - сказав він.

Як зазначають, перші слухання проти 12 джихадистів почнуться в Нідерландах у березні.

Напередодні Служба розвідки і безпеки Нідерландів (AIVD) повідомила, що всього 280 осіб, які мають нідерландське підданство, вирушили до Сирії та Іраку і приєдналися до ІДІЛ. За оцінками, 190 з них досі перебувають у зоні конфлікту.

"Ми вважаємо реалістичним вибудувати кримінальні справи стосовно цих 190 бойовиків. Ми знаємо, що вони в зоні конфлікту. Часто також є повідомлення від батьків і родичів, докази також можуть бути взяті з Facebook-акаунтів", - сказав ван Фегель.

Раніше нідерландський координатор з питань безпеки та протидії тероризму Дік Схооф в інтерв'ю ЗМІ повідомив, що, за оцінками, зараз в Іраку і Сирії діє близько 4-5 тис. "іноземних терористичних бойовиків" з Європи.

Як повідомляли на початку лютого, Нідерланди анулювали паспорти майже 300 радикальних ісламістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram