ГоловнаСвіт

Барак Обама виступив з прощальною промовою

Росію президент згадав побіжно, про Україну не говорив.

Президент США Барак Обама у своїй прощальній промові закликав американців захищати демократію, а наприкінці виступу не зміг стримати сліз.

У своїй промові він назвав расизм і економічну нерівність одними з головних загроз для демократії в США, повідомляє Бі-бі-сі.

Ще однією загрозою для демократичного устрою Америки Обама вважає тенденційний підбір фактів політиками, коли думки не ґрунтуються на "певних загальних вихідних фактах".

Як приклад такої ситуації він назвав проблему зміни клімату, над якою активно працювала адміністрація Обами і до якої демонстративно байдужий обраний президент США Дональд Трамп.

"Зараз ми можемо і повинні сперечатися про кращий підхід до цієї проблеми. Але просто заперечувати проблему означає не тільки зраду майбутніх поколінь, а й зраду самого духу інновацій і практичного вирішення проблем, якими керувалися наші засновники", - заявив Обама.

Президент США також нагадав про загрозу для світового ладу, заснованого на дотриманні законів і прав людини, з боку релігійних фанатиків і зарубіжних автократій.

"Суперники, такі як Росія і Китай, не зможуть досягти такого ж впливу, якщо тільки ми не покинемо те, у що віримо, і не перетворимося на ще одну велику країну, яка задирає маленьких сусідів", - підкреслив він.

Президент США Барак Обама виступав із прощальною промовою в конгрес-центрі "Маккормік-плейс" у Чикаго.

Він заявив, що хоче виголосити промову не в Білому домі, а в Чикаго, "де все почалося", - саме там він перебував, коли отримав звістку про свою першу перемогу на президентських виборах 2008 року.

Разом із ним у конгрес-центр прибули перша леді Мішель Обама і віце-президент Джо Байден з дружиною.

У залі зібралися близько 20 тисяч осіб. Спочатку квитки на захід були безкоштовно, проте пізніше їх ціна в перекупників в інтернеті перевищила тисячу доларів.

Сліз Обама не стримав, звертаючись із трибуни до своєї дружини Мішель: "Протягом останніх 25 років ти була не тільки моєю дружиною і матір'ю моїх дітей, ти була моїм найкращим другом... І я пишаюся тобою. Уся країна пишається тобою".

Перший чорношкірий президент США, якому зараз 55 років, був обраний на посаду 2008 року. Його наступник, республіканець Дональд Трамп уже пообіцяв скасувати деякі реформи Обами.

20 січня 2017 року обраний президент складе присягу і офіційно вступить на посаду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram