ГоловнаСвіт

У Білорусі почали блокувати доступ до анонімайзера Tor

У Білорусі почали блокувати доступ до анонімайзера Tor
Фото: dangordonspyclub.com

Влада Білорусі почала блокування декількох проміжних серверів Tor - системи для анонімного доступу в інтернет і відвідування заблокованих сайтів в обхід блокування.

Про це повідомляє білоруське видання TUT.BY з посиланням на обізнане джерело.

За його словами, розпорядження про блокування проксі-серверів Tor надійшло інтернет-провайдерам від білоруського регулятора БєлГІЕ - Республіканське унітарне підприємство з нагляду за електрозв'язком. Сервери Tor були внесені до "чорного списку".

Число користувачів Tor у Білорусі, як повідомляє Geektimes, у листопаді скоротилося майже вдвічі - з 5,5 тис. осіб до трьох тисяч. Проте багато користувачів почали використовувати так звані мости - канали підключення через інтернет-вузли, адреси яких не вказані в загальнодоступному реєстрі. Однак заблокувати Tor не так просто - для цього знадобиться розробка дорогої системи, яка буде вразлива до злому, вважає віце-президент ICANN - міжнародної корпорації з управління доменними іменами і IP-адресами - Михайло Якушев.

Законодавча заборона Tor і інших анонімайзерів була запроваджена в Білорусі ще на початку 2015 року. Для цього наглядове відомство розробило спеціальну систему для пошуку сайтів, які допомагають обходити блокування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram