ГоловнаСвіт

МЗС РФ висловило послу Нідерландів невдоволення результатами розслідування щодо MH17

За версією Росії, відкрите небо над Україною є однією з основних причин трагедії.

МЗС РФ висловило послу Нідерландів невдоволення результатами розслідування щодо MH17
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ Росії викликало посла Нідерландів, щоб заявити, що оприлюднені 28 вересня проміжні результати розслідування катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу MH17 2014 року над окупованою частиною Донбасу, в результаті якої загинули 298 осіб, "не можуть бути визнані Росією задовільними".

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У заяві МЗС РФ сказано, що "у російської сторони зберігаються вагомі підстави сумніватися в об'єктивності, достовірності та неупередженості поданих Міжнародною слідчою групою висновків".

Серед іншого, заступник міністра закордонних справ Росії Олексій Мєшков стверджував послу Нідерландів Регіні Джонс-Бос про неналежну "якість зібраних доказів" про місце запуску ракети, яка збила літак, і про маршрут руху зенітно-ракетної установки "Бук", з якої збили лайнер.

Крім того, Росія закликала "дбайливо вивчити передані нещодавно... первинні радіолокаційні дані, що є об'єктивним доказом того, що насправді відбувалося у момент збиття літака.

Також у МЗС Росії висловили надію, що Спільна слідча група дасть кваліфіковану оцінку факту незакриття Україною повітряного простору, що, як стверджують у Москві, було однією з основних причин трагедії.

28 вересня слідчі Міжнародної слідчої групи (JIT) представили другий звіт про причини катастрофи Boeing на Донбасі 17 липня 2014 року. Головний висновок слідства полягає в тому, що "Бук", з якого збили літак, був доставлений з Росії, а після запуску повернутий на російську територію. Запуск ракети з "Бука" був здійснений в районі селища Первомайське, яке контролювали бойовики "ДНР".

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова назвала розслідування щодо MH17 політизованим, а висновки "вигаданими".

Як повідомлялося 30 вересня, МЗС Нідерландів викликало посла Росії в Гаазі, щоб дипломат пояснив критику Москви на адресу розслідування за фактом аварії малайзійського Boeing на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram