ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

"Єдина Росія" виступила проти повної заборони на іноземне усиновлення

Італія може стати єдиною країною, громадяни якої зможуть усиновляти сиріт із РФ

"Єдина Росія" виступила проти повної заборони на іноземне усиновлення

Владна партія "Єдина Росія" не голосуватиме за законопроект, що забороняє усиновлення в країни, що не мають відповідних угод із Росією.

Про це у вівторок, 7 жовтня, повідомила телеканалу "Дождь" перший заступник голови комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей Ольга Баталіна.

"Комітет з питань сім'ї, жінок і дітей рекомендує закон відкласти, і наша фракція "Єдина Росія" до думки комітету дослухалася. У цьому сенсі ми не підтримуватимемо законопроект завтра, коли його будуть розглядати", - сказала вона.

Баталіна також зазначила, що зараз усиновлення здійснюють у 16 країн.

Наразі тільки три країни підписали угоди про співпрацю в галузі усиновлення з РФ. Першою це зробила Італія, другою - Франція, третій договір підписали в червні з Іспанією. Окрім того, Мадрид уже ратифікував договір. Держдума планує зробити це під час осінньої сесії. Зараз документ проходить узгодження в міністерствах і відомствах, потім його скерують у Держдуму, уточнила Баталіна.

Депутат також заявила, що вважає невиправданою "заборону на усиновлення в усі країни світу, крім Італії, Франції та Іспанії".

Напередодні "єдинорос" Євген Федоров повідомив "Дождь", що Держдума у вівторок розгляне в першому читанні законопроект, що передбачає заборону на усиновлення російських дітей громадянами тих країн, з якими Росія не підписала Угоду про співробітництво в галузі усиновлення. Крім Федорова, авторами законопроекту стали депутати-"єдинороси" Антон Романов, Геннадій Кулик, Олег Валенчук, Айрат Хайруллін, а також члени фракції "Справедлива Росія" Олександр Терентьєв і Олег Міхєєв.

У разі прийняття законопроекту Італія стане єдиною країною, громадяни якої зможуть усиновляти сиріт із Росії, підтвердив Федоров.

Нагадаємо, в грудні 2012 року влада РФ схвалила закон, що забороняє громадянам США всиновлювати російських дітей. "Закон Діми Яковлєва", крім заборони на усиновлення, передбачає складання списку американців, які порушили права росіян чи були причетні до злочинів проти них. Їм заборонили в'їзд у Росію, а діяльність підконтрольних їм юридичних осіб на території РФ було припинено. Норма поширюється на будь-які країни, які порушують права росіян, а не тільки на американців. Закон також увів заборону на діяльність у Росії фінансованих зі США політичних НКО і некомерційних організацій, чия діяльність "загрожувала" інтересам Росії.

Заборону на усиновлення ввели у відповідь на американський "закон Магнітського".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram