ГоловнаСвіт

Юристи Гонконгу виступають за незалежність судової влади від Китаю

Останнім часом Пекін усе активніше втручається у справи Гонконгу

Юристи Гонконгу виступають за незалежність судової влади від Китаю
Гонконг
Фото: EPA/UPG

Товариство юристів Гонконгу висловило історичний вотум недовіри президентові цієї організації через його прокитайські коментарі.

Як повідомляє агентство Рейтер, традиційно консервативні юристи виступають за незалежність судової влади Гонконгу від Китаю, що дозволить цьому спеціальному адміністративному району КНР зберігати статус одного з провідних фінансових центрів Азії і світу.

Голова Товариства юристів Амвросій Лам обурив більшість членів 8-тисячної організації, підтримавши суперечливі заяви Пекіна про те, що судді Гонконгу повинні були патріотами Китаю, а також своєю відкритою підтримкою Комуністичної партії Китаю (КПК).

Результати голосування, яке пройшло пізно ввечері в четвер, здивували навіть тих, хто виступав за вотум недовіри Ламу, оскільки на багатьох юристів тиснули компанії з материкового Китаю. Сам Лам на закритому засіданні Товариства юристів Гонконгу, в якому брали участь близько 800 юристів, волів зберігати мовчання. Найближчим часом він повинен заявити, чи має намір йти у відставку.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої широкі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "одна країна, дві системи". Пекін, однак, останнім часом усе активніше втручається у справи Гонконгу. Наприклад, нещодавно Держрада КНР опублікувала офіційний документ, який називає "любов до країни" (КНР - ред.) основною вимогою для міської влади, зокрема суддів.

Лам неодноразово захищав цей документ як "позитивний", а в одному з радіоінтерв'ю захоплювався "великою" Комуністичною партією Китаю. Одночасно із цим в Гонконгу тривали інтенсивні дебати і вуличні протести за участю впливової юридичної спільноти Гонконгу.

Колишній головний суддя Гонконгу Ендрю Лі в п'ятницю висловив "глибоку заклопотаність" вимогою китайської влади до суддів бути патріотами Китаю. "Відповідно до принципу незалежності судових органів, судді не повинні бути "за" чи "проти" кого-небудь або чого-небудь", - написав Лі в коментарі в газеті South China Morning Post.

Четверо з 11 суддів Апеляційного суду Гонконгу засідають з-за кордону, а десятки іноземних юристів періодично засідають в Суді останньої інстанції (суд вищої інстанції Гонконгу - ред.).

"Як ви можете очікувати, що іноземні судді присягнуть на вірність Китаю?" - запитує Мартін Лі, старший адвокат Гонконгу і колишній лідер Демократичної партії.

Деякі спостерігачі вважають, що, враховуючи вимогу Пекіна допускати до участі в перших виборах вищого керівника Гонконгу 2017 року тільки відібраних виборчою комісією кандидатів, незалежна судова система є гарантією того, що цей адміністративний район зможе зберігати свій унікальний статус ключового бізнес-центру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram