ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві врятували дівчинку від самогубства в рамках гри "Синій кит"

Підлітки отримали завдання зістрибнути з багатоповерхівки.

Київські поліцейські врятували дівчинку від самогубства. Вона разом з подругою була учасницею так званих "груп смерті" в соціальних мережах. Увечері в суботу підлітки повинні були виконати останнє завдання - стрибнути з багатоповерхівки.

Про зникнення 15-річної дівчинки і залишення нею передсмертної записки правоохоронцям повідомила її мама, повідомляється на сайті Нацполіції.

"З'ясувалося, що дівчинка за кілька годин до цього вимкнула телефон, видалила свій профіль у соціальній мережі, однак при перевірці ми виявили, що вона була учасником кількох "груп смерті", які пропагують культ насильства і жорстокості, і читала книгу про самогубство", - розповів начальник Головного управління Національної поліції в Києві Андрій Крищенко.

Після декількох годин пошуків дівчинку з явними ознаками переохолодження та порізами рук знайшли на останньому, 16 поверсі, багатоповерхівки. Неподалік виявили навушники і ще одну записку, в якій вона написала своє останнє бажання.

Згодом поліція встановила, що дівчинка разом з подругою була учасницею групи "Синій кит", виконувала завдання, які їм давав адміністратор, зокрема наносила собі порізи на руках у вигляді кита, цифр і слова "так" - на нозі.

"Цього вечора вони повинні були виконати останнє завдання - покінчити життя самогубством, стрибнувши з багатоповерхівки, або шляхом повішення. Разом вони піднялися на верхній поверх, одна зі школярок злякалася і пішла. Саме її спочатку розшукали поліцейські, яким вона розповіла, де може бути її подруга. Однак на місці, де вони розійшлися, втікачки не було. На її пошуки пішло кілька годин - і врешті-решт дівчинку знайшли, вона була в безпорадному стані і не могла пояснити, для чого це робить", - зазначив Крищенко.

Дівчинці викликали "швидку". При огляді біля неї виявили як нові, так і застарілі порізи (написи і малюнки) на руках і ногах. Їй надали необхідну медичну допомогу, і мама забрала її додому. Зараз з обома дівчатами працюють правоохоронці і поліцейські психологи.

За фактом доведення дівчинки до самогубства розпочато кримінальну справу за ст. 120 Кримінального кодексу України. Шевченківські правоохоронці з'ясовують всі обставини події, для встановлення фігурантів злочину залучили працівників кіберполіції. Зловмисникам, які штовхають дітей до самогубства, загрожує до десяти років ув'язнення.

"Групи смерті" - спільноти "ВКонтакті", де молодим людям роздають "завдання" , які ведуть до самогубств. У рамках гри "Синій кит" підліток протягом 50 днів повинен наносити собі фізичну шкоду собі. Завдання з 30-го по 49-е такі: "Ти кожного дня о 4:20 прокидаєшся, дивишся відео, слухаєш музику, і кожного дня робиш по одному порізу на руці, розмовляєш з китом". Останнє завдання - самогубство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram