ГоловнаПолітика

Добровольця батальйону "Київська Русь" затримали у Мюнхені для екстрадиції у Крим (оновлено)

Вимогу сімферопольського суду про затримання Юрія Старова задовольнив український Інтерпол.

Добровольця батальйону "Київська Русь" затримали у Мюнхені для екстрадиції у Крим (оновлено)
Фото: ru-newz.ru

У Мюнхені Інтерпол затримав добровольця 11-го батальйону територіальної оборони "Київська Русь" Юрія Старова за злочин дворічної давності, який він нібито вчинив у Криму.

Про це у коментарі LB.ua сказав голова "Українського юридичного товариства" Олег Березюк.

"Юрій дзвонив з Мюнхена півгодини тому, сказав, що його затримали у аеропорту за поданням нашого Інтерполу. У 2010-2012 роках Юрій очолював державне підприємство, яке шило парашути, воно знаходилося у Феодосії. І зараз йому інкримінують злочин дворічної давності, про який він раніше не знав, - а саме перевищення службових повноважень (нібито він незаконно оплатив маркетингові дослідження). Про це рішення Сімферопольського суду ми дізналися тільки сьогодні. Він міг би оскаржити рішення, якби знав про нього раніше, тепер він цього зробити вже не може", - сказав Березюк.

Юрій Старов - один з перших добровольців, які формували 11-й батальйон територіальної оборони "Київська Русь". Підрозділом командував покійний Олександр Гуменюк.

Крім цього, за словами Олега Березюка, Старов - один з небагатьох фахівців повітряно-десантної техніки в Україні. Тому Березюк пов'язує затримання Юрія з його робочою діяльністю.

"Він один з тих, хто може налагодити виробництво парашутів. Півроку тому він вирішив повноцінно зайнятися цим питанням. Якраз їздив на виставку парашутів у США. До цього він нікому не був цікавий. Але зрозуміло, що Росія не зацікавлена в тому, щоб в нас налагоджувалося військове виробництво. Але найбільше мене дивує рішення українського Інтерполу, - говорить Березюк.

На думку юриста, в Криму на Старова чекає тюремне ув'язнення за сфабрикованою справою.

На цей момент Юрій перебуває в камері попереднього ув'язнення в аеропорту Мюнхена. Зараз туди приїхав український консул, який намагається з'ясувати ситуацію. Зв'язатися з українським Інтерполом юристам поки що не вдається.

Оновлення. Консул Вадим Костюк повідомив у фейсбуці, що Старова оголосили в розшуку ще 2013 року, до окупації.

"Зазначений громадянин у 2013 році був

оголошений у розшук Слідчим відділом Управління Служби безпеки України у Львівській області за дорученням Головного управління СБ України в АР Крим за підозрою в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)", - написав він.

Генеральне консульство в Мюнхені і Посольство України в Німеччині вивчають ситуацію із затриманням Старова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram