ГоловнаПолітика

Уряд відмовився підвищувати пенсійний вік

Павло Розенко відкинув вимоги МВФ.

Уряд відмовився підвищувати пенсійний вік
Павел Розенко
Фото: dyvys.in

Нинішній уряд і нинішня влада не вдаватимуться до жодних кроків для підвищення пенсійного віку, заявив віце-прем'єр Павло Розенко.

"Я хочу вам сказати про те, що в нас немає ніяких зафіксованих зобов'язань підвищувати пенсійний вік. Цього немає ні в Меморандумі з МВФ, ні в наших зобов'язаннях перед іншими організаціями. І хочу вам сказати, я переконаний, що нинішній уряд і нинішня влада не зроблять жодних кроків для підвищення пенсійного віку", - подано слова Розенка на сайті Кабміну.

Віце-прем'єр заявив, що підвищення пенсійного віку, яке проводять з 2011 року, не призвело до зменшення дефіциту бюджету Пенсійного фонду.

"Підвищення пенсійного віку жодним чином позитивно не вплинуло на дефіцит бюджету Пенсійного фонду: він порівняно з 2011 роком суттєво зріс. Якщо тоді він становив приблизно 40 мільярдів гривень, то сьогодні це понад 140 мільярдів гривень дотації бюджету Пенсійного фонду", - зазначив він.

На думку Розенка, проблема Пенсійного фонду полягає не в питанні пенсійного віку, а в низьких доходах і несплаті податків.

"На сьогодні більш ніж 50% працюючих громадян або не платять податків у Пенсійний фонд, або сплачують їх не в повному обсязі... І коли ставиться державі або представникам влади питання, чому у нас такі низькі пенсії, єдина відповідь на це питання полягає в тому, що низькі пенсії в нас тому, що в нас не прийнято в повному обсязі і чесно платити податки", - зазначив він.

Він висловив надію, що наповненню Пенсійного фонду сприятиме підвищення мінімальної зарплати вдвічі - до 3200 гривень.

Нагадаємо, в понеділок видання "Економічна правда" опублікувало нові вимоги Міжнародного валютного фонду до України, які необхідно виконати для отримання наступних траншів.

Зокрема, до кінця березня 2017 року Верховна Рада повинна затвердити пенсійну реформу з підвищенням пенсійного віку: для чоловіків - на чотири місяці щороку, починаючи з липня 2017-го; для жінок - на шість місяців щороку, починаючи з 2021 року; у 2027 році пенсійний вік і для чоловіків, і для жінок повинен сягнути 63 років. Також передбачається підвищення робочого стажу до 25 років із січня 2017 року з уведенням мінімального страхового стажу на рівні 16 років. Страховий стаж потрібно підвищувати на 12 місяців щороку, і до 2036 року він повинен скласти 35 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram