ГоловнаПолітика

Геращенко анонсувала звернення Ради до ЄС з вимогою прийняти безвіз для України

Жодних передумов відкладати рішення про безвіз у листопаді немає, вважає нардеп.

Геращенко анонсувала звернення Ради до ЄС з вимогою прийняти безвіз для України
Ирина Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko

Перший віце-спікер Верховної Ради, уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко вважає, що немає жодних передумов відкладати ухвалення безвізового режиму для України в листопаді цього року.

Про це Геращенко заявила в інтерв'ю 5 каналу..

"Наступного тижня український парламент прийме заяву-звернення до Європейської Ради, в якій буде вимога, щоб Європейський Союз виконав свою частину Угоди щодо візової лібералізації", - сказала народний депутат.

На думку Геращенко, ключова позиція в прийнятті безвізового режиму залежить не від Європейського парламенту, а від Європейської Ради.

"Україну весь час закликають бути відповідальним партнером. Ми це робимо. Ми виконуємо всі наші зобов'язання в рамках плану дій щодо візової лібералізації, імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, Будапештського меморандуму. Тому я вітаю доволі жорстку заяву МЗС про те, що ми очікуємо від Європейського Союзу відповідальної позиції і політики", - заявила Геращенко.

Віце-спікер вважає, що партнери України керуються подвійними стандартами, тому "українська сторона має повне право і говорити, і апелювати до наших європейських колег - ми також чекаємо на вашу підтримку".

"Ми життями наших солдатів захищаємо демократичні цінності. Тому ми очікуємо від вас (європейських партнерів) відповідальності і виконання вашої частини Угоди", - підкреслила перша заступниця голови парламенту.

Геращенко зазначила, що стосовно безвізового режиму українська сторона усвідомлює нові ризики, які сьогодні стоять перед Європейським Союзом у контексті міграційної кризи. Однак підкреслила, що "коли ми приймали план візової лібералізації, в ньому не було передбачено жодного механізму припинення".

Нагадаємо, раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій висловив упевненість у тому, що українці отримають безвіз до річниці Революції Гідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram