ГоловнаПолітика

Савченко приїхала в Москву на суд у справі Карпюка та Клиха

Депутат сфотографувалася біля будівлі Верховного суду РФ.

Народний депутат України Надія Савченко прибула в Москву на засідання Верховного суду РФ у справі українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Про це у твіттері повідомив колишній адвокат Савченко Ілля Новіков.

"Надія Савченко приїхала в Москву на апеляцію Карпюка та Клиха у Верховному суді", - написав він.

У фейсбуці він оприлюднив фото Савченко біля Верховного суду РФ.

Фото: facebook.com/Ilya.S.Novikov

Нагадаємо, Верховний суд Росії сьогодні розгляне апеляцію на вироки засуджених у РФ українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го. Слідком РФ стверджує, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 1990-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були нинішній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці.

Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

17 травня Верховний суд Чечні виніс обвинувальний вирок Карпюку та Клиху. Присяжні визнали доведеною вину українців у керівництві й участі в банді, вбивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку і замаху на вбивство в складі бандформувань на Північному Кавказі в 1994 році.

При цьому присяжні визнали Клиха "вартим поблажливості за звинуваченням в участі в банді і вбивствах". Карпюк, на їхню думку, поблажливості не вартий.

Російський правозахисний центр "Меморіал" заявив про грубі помилки та неточності в обвинувальному висновку. Наприклад, 18 із 30 військовослужбовців, у загибелі яких звинувачують українців, загинули на значно більшій відстані від зазначених місць імовірної участі українців у бойових сутичках. Голова ради "Меморіалу" Олександр Черкасов навіть виступив у суді з докладним аналізом помилок звинувачення, але це не вплинуло на рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram