ГоловнаСуспільствоВійна

Верховний суд РФ підтвердив вирок Карпюку і Клиху

Суд вирішив, що апеляційну скаргу не можна задовольнити.

Верховний суд РФ підтвердив вирок Карпюку і Клиху
Николай Капрпюк и Станислав Клых
Фото: fakty.ua

Верховний суд Росії визнав законним вирок українцям Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, засудженим на 22,5 і 20 років позбавлення волі у справі про участь у бойових діях проти федеральних військ під час першої чеченської кампанії.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вирок Верховного суду Чечні залишити без зміни, апеляційні скарги адвокатів без задоволення", - оголосив рішення суддя.

Адвокати просили виправдати Карпюка і Клиха, наполягаючи, що свідчення були отримані шляхом тиску і тортур.

"Свідчення, оголошені перед присяжними, були отримані за допомогою катувань. Клиху кололи "сироватку правди", його катували струмом", - заявила адвокат Марина Дубровіна. Вона також просила суд звернути увагу на матеріали, які підтверджують алібі її підзахисних.

"Нам не дозволили представити присяжним алібі, яке мали підсудні", - розповіла адвокат.

Своєю чергою прокурор заявив, що вирок "законний і справедливий".

"Доводи апеляційних скарг не підлягають задоволенню. Порушень при розгляді справи судом першої інстанції не було", - сказав він.

Нагадаємо, Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го. Слідком РФ стверджує, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були нинішній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих та інші українці.

На Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

17 травня Верховний суд Чечні виніс обвинувальний вердикт Карпюку та Клиху. Присяжні визнали доведеною провину українців у керівництві й участі в банді, убивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку і замаху на вбивство в складі бандформувань на Північному Кавказі в 1994 році. При цьому присяжні визнали Клиха "вартим поблажливості за звинуваченням в участі в банді і вбивствах". Карпюк, на їхню думку, поблажливості не вартий.

Зазначимо, що Мін'юст уже двічі відправляв Росії запит на екстрадицію Карпюка і Клиха.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram