ГоловнаПолітика

МЗС зажадало звільнити незаконно ув'язнених у РФ українців

Особливо цинічним названо ігнорування вимог про проведення незалежної психіатричної експертизи стану здоров'я Клиха.

МЗС зажадало звільнити незаконно ув'язнених у РФ українців
Николай Капрпюк и Станислав Клых
Фото: fakty.ua

Міністерство закордонних справ України вимагає негайно звільнити засуджених з політичних мотивів Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, а також інших громадян України, незаконно утримуваних Російською Федерацією за сфабрикованими звинуваченнями.

Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства.

"Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує прийняте 26 жовтня 2016 року рішення Верховного суду Російської Федерації залишити без змін вироки громадянам України Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, засудженим російською владою відповідно до 22,5 і 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму за сфальсифікованими звинуваченнями у створенні збройного угруповання і навмисному вбивстві військовослужбовців Російської Федерації під час бойових дій у Чеченській Республіці в 1994-1995 роках", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що політично мотивовані кримінальні справи стосовно Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, а також ігнорування Верховним судом Російської Федерації наведених стороною захисту фактів фальсифікації справи і численних грубих процесуальних порушень під час кримінального провадження є черговим свідченням відсутності справедливого правосуддя в Росії. Особливо цинічним є ігнорування законних вимог законодавства України з боку захисту про проведення незалежної психіатричної експертизи стану здоров'я Станіслава Клиха, яка вже тривалий час викликає стурбованість.

У МЗС закликали світове співтовариство, міжнародні правозахисні інститути вжити всіх можливих правових, політичних та економічних заходів з метою звільнення і повернення в Україну її громадян, які стали політичними в'язнями Кремля в результаті збройної агресії Росії і незаконної окупації суверенної території України.

Нагадаємо, Карпюка заарештовано в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го. Слідком РФ стверджує, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були нинішній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці.

На Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофеєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

17 травня Верховний суд Чечні виніс обвинувальний вердикт Карпюку та Клиху. Присяжні визнали доведеною вину українців у керівництві й участі в банді, вбивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку і замаху на вбивство в складі бандформувань на Північному Кавказі в 1994 році. При цьому присяжні визнали Клиха таким, що "заслуговує поблажливості за звинуваченням в участі в банді і вбивствах". Карпюк, на їхню думку, поблажливості не заслуговує.

Відзначимо, що Мін'юст уже двічі направив Росії запит на екстрадицію Карпюка і Клиха.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram