ГоловнаПолітика

Україна просить Росію видати засудженого у "справі Сенцова" українця Чірнія

Чірнія засуджено до 7 років в'язниці.

Україна просить Росію видати засудженого у "справі Сенцова" українця Чірнія
Фото: fsb.ru

Міністерство юстиції просить Росію передати громадянина України Олексія Чірнія, засудженого до 7 років в'язниці.

Про це повідомив у Фейсбуці заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов.

"Тільки що підписав запит до Росії про передачу незаконно засудженого там Чірнія відповідно до поданої ним заяви", - написав він.

Пєтухов нагадав, що Чірнія затримано в Криму ще в 2014 році в рамках справи про створення так званої "терористичної групи Сенцова-Кольченка".

"За версією російських слідчих, "терористична" діяльність хлопців складалася з планів повалити пам'ятник Леніну ... Саме вчора Леніна повалили в Судаку, тому що ніхто не зможе зупинити людей, які борються проти радянської пропаганди", - зазначив заступник міністра.

Фото: facebook.com/sergiy.petukhov

"За два роки Чірнія весь час кидали в різні кутки - Магадан, Лефортово, Ростовська область. Не завжди було відомо, де він саме, до нього довго не допускали нашого консула. Ми не залишимо його, поки він не повернеться в Україну", - додав Пєтухов.

Фото: facebook.com/sergiy.petukhov

Нагадаємо, українського режисера Сенцова, активістів Олександра Кольченка, Чірнія і Геннадія Афанасьєва в травні 2014 року затримали в окупованому Росією Криму співробітники ФСБ. Їх звинуватили в підготовці терактів.

Афанасьєв і Чірній дали свідчення і, уклавши угоду зі слідством, були засуджені до 7 років позбавлення волі кожен. Сенцова і Кольченка 25 серпня 2015 року російський суд засудив до 20 і 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

За час перебування в російському СІЗО Чірнія тричі відправляли на проведення стаціонарної психіатричної експертизи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram