ГоловнаПолітика

Кабмін запропонував змінити "закон Савченко"

Засуджені за тяжкі злочини не зможуть вийти на волю достроково.

Кабмін запропонував змінити "закон Савченко"
Фото: Сергей Нужненко

Уряд пропонує Верховній Раді заборонити застосування "закону Савченко" до засуджених за тяжкі й особливо тяжкі злочини.

Проект закону Кабмін схвалив на засіданні в середу.

Міністр юстиції Павло Петренко, представляючи проект закону, повідомив, що на цей момент за "законом Савченко" достроково звільнено з місць позбавлення волі 8,5 тис. осіб, підпадають під звільнення 35 тис. осіб.

З уже звільнених осіб 906 скоїли повторні злочини, зокрема: 27 убивств, 21 нанесення тяжких тілесних ушкоджень, 12 зґвалтувань, 670 крадіжок, 172 пограбування, 68 розбоїв, 43 шахрайства і 23 хуліганства.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що зміни до закону підтримують президент Петро Порошенко і голова парламенту Андрій Парубій. Законопроект внесуть у Раду як невідкладний. Гройсман підкреслив, що ця ініціатива повинна посприяти поліпшенню криміногенної ситуації в країні.

Нагадаємо, закон про зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів в термін основного покарання ( "закон Савченко") вступив в силу в грудні 2015 року.

У січні 2016 року, відповідно до цього закону, вийшов із в'язниці суддя Ігор Зварич, якого 2011 року засудили до 10 років позбавлення волі за хабарництво. Крім того, 28 січня суд зменшив термін засудженому до 8 років в'язниці Андрію Слюсарчуку, відомому як "доктор Пі", і в червні він вийшов на волю. У квітні вийшов із в'язниці засуджений за вбивство колишній депутат Верховної Ради Віктор Лозінський, а організатор наймасштабнішої будівельної афери "Еліта-центр" Олександр Волконський (Шахов) вийшов із СІЗО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram