ГоловнаПолітика

Порошенко: ми не пройшли іспиту Будапештського меморандуму

Україна добровільно вивела з експлуатації свій ядерний арсенал в обмін на гарантії територіальної цілісності.

Президент Петро Порошенко вважає, що країни-гаранти не забезпечили територіальної цілісності української держави, передбачені зобов'язаннями Будапештського меморандуму 1994 року.

Про це він заявив, виступаючи на 71-ій Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Україна добровільно вивела з експлуатації свій ядерний арсенал, який був третім за величиною у світі, скоротила кількість ядерних боєголовок в обмін на гарантії територіальної цілісності, суверенітету та невтручання у відповідності з Будапештським меморандумом. Але всі ці запевнення залишилися тільки на папері. Давайте говорити щиро - ми не пройшли іспит Будапештського меморандуму", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, дійсні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії і Росії згідно з підписаним Меморандумом про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) в 1994 році.

Однак у 2014 році одна з країн-підписантів меморандуму анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. При цьому Росія вважає, що дотримується Будапештського меморандуму тим, що не загрожує Україні застосуванням ядерної зброї.

Допомога США і Великобританії в захисті територіальної цілісності України виявилася обмеженою. Зокрема, було відмовлено в летальному озброєнні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram