ГоловнаПолітика

Парламенти України, Польщі та Литви ухвалять спільну заяву з оцінкою історичних подій

Документ готують до 17 вересня.

Парламенти України, Польщі та Литви ухвалять спільну заяву з оцінкою історичних подій
Андрей Парубий
Фото: www.dyvys.in

Голови парламентів України, Польщі і Литви вирішили до 17 вересня підготувати спільну заяву з оцінкою трагічних подій, що сталися на цих землях унаслідок дій імперіалістичних режимів у минулому столітті.

Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.

З ініціативою ухвалення такої заяви виступив спікер українського парламенту Андрій Парубій, який зараз перебуває в Польщі.

"Війна призвела до мученицьких жертв поляків, українців, литовців. Немає сумнівів, що той самий агресор, який спричинив загибель багатьох українців, поляків і литовців, так само сьогодні з тим самим імперіалістичним мотивом проводить атаки й агресивну політику щодо України. Упевнений, якщо ми повернемося до традиції давати загальну оцінку, до традиції шукати і визначати джерело загроз для наших держав, то і Польща, і Литва, і Україна стануть сильнішими і могутнішими, зможуть подолати непорозуміння і розбіжності, які виникали в історичних дискусіях", - сказав Парубій на брифінгу у Варшаві.

Нагадаємо, польський Сейм (нижня палата парламенту) 22 липня ухвалив резолюцію, у якій Волинську трагедію визнано геноцидом. Відповідно до рішення, 11 липня відзначатимуть у Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

Такий крок Польщі поставив під загрозу процес українсько-польського історичного примирення. 24 серпня президент Польщі Анджей Дуда приїхав до Києва. Разом із президентом Петром Порошенком він підписав декларацію, в якій наголошено на важливості збереження діалогу між країнами з приводу історичних подій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram