ГоловнаПолітика

ЄС зажадав від України забезпечити ефективність роботи е-декларування

Брюссель відмовився задовольнятися формальним запуском системи.

ЄС зажадав від України забезпечити ефективність роботи е-декларування
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Європейський Союз заявив, що оцінюватиме успішність системи е-декларування не за формальним запуском, який відбувся сьогодні, а за її ефективністю.

"Вона (ефективність, - LB.ua) передбачає, зокрема, кримінальну відповідальність за подачу неправдивих декларацій. Ба більше, публічна підзвітність є засадничим принципом, який стоїть в основі системи електронного декларування для запобігання та протидії корупції серед державних службовців", - ідеться в заяві представництва ЄС в Україні.

Також ЄС вимагає, щоб системою е-декларування управляло незалежне і забезпечене ресурсами Національне агентство з питань протидії корупції.

Нагадаємо, під час затвердження державного бюджету на 2016 рік було прийнято поправку, яка переносила електронне декларування доходів державних службовців на 2017 рік. Після того, як вибухнув скандал, депутати вирішили скасувати цю поправку.

Однак у законі про її скасування автор Вадим Денисенко прописав скасування кримінальної відповідальності за помилкове декларування до 2017 року. Крім того, новий закон фактично вихолостив електронне декларування - чиновники отримали безліч можливостей приховувати майно.

Під тиском Євросоюзу закон ветували і переписали.

У серпні, напередодні запуску системи, виникла проблема з програмним забезпеченням, яку оперативно вирішили після втручання ЄС.

Запуск електронного декларування - одна з умов, у разі виконання яких Євросоюз погодився надати Україні безвізовий режим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram