ГоловнаПолітика

Відомі українці запропонували встановити дні пам'яті жертв польських злочинів

Раді пропонують жорстку відповідь на рішення Сейму з приводу Волинської трагедії.

Відомі українці запропонували встановити дні пам'яті жертв польських злочинів
Фото: poland-ukraine.com.ua

Близько 90 відомих українців закликали Верховну Раду встановити три пам'ятні дні жертв польських злочинів проти українського народу.

Про це йдеться в зверненні, яке, зокрема, підписали перший президент Леонід Кравчук, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, дисидент Левко Лук'яненко, письменники Дмитро Павличко, Іван Драч, Іван Дзюба, Василь Шкляр, брати Капранови, історики Юрій Шаповал, Володимир Сергійчук, Станіслав Кульчицький, дипломати Борис Тарасюк, Володимир Огризко та інші.

Пропонують 23 вересня оголосити днем польських репресій проти автохтонного українського населення Галичини. У цей день у 1930 році Річ Посполита прийняла рішення про проведення пацифікації. 25 грудня - день пам'яті геноцидного винищення польським підпіллям автохтонного українського населення. У цей день у 1942 році почалися масові вбивства українців, ідеться у зверненні. 28 квітня - день пам'яті українців, які стали жертвами насильницької депортації польською державою. У цей день у 1947 році почалася операція "Вісла".

Звернення, за словами ініціаторів, має підштовхнути Польщу до скасування рішення, яким Волинську трагедію визнали геноцидом.

Разом з тим, учасники звернення позитивно оцінили підписання 24 серпня 2016 року Президентом України і президентом Республіки Польща спільної декларації. Ініціатори звернення також закликають "здорові сили польського політикуму та суспільства протидіяти культивуванню українофобської реваншистської істерії в Республіці Польща, спільно працювати над відновленням конструктивного українсько-польського діалогу й утримуватися від односторонніх дій, які шкодять розвитку дружніх відносин між Україною і Польщею. Політика згоди гарантуватиме природний альянс України і Польщі в боротьбі з одвічним спільним ворогом - Росією. Зміцнення стратегічного партнерства України і Польщі в ці складні часи посилить безпеку наших країн і всієї Європи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram