ГоловнаПолітика

На Балканах стурбовані участю РФ у військових навчаннях у Сербії

Маркіян Лубківський вважає тривожною ситуацію в Південно-Східній Європі.

На Балканах стурбовані участю РФ у військових навчаннях у Сербії

У Південно-Східній Європі стурбовані участю Російської Федерації у військових навчаннях, які пройдуть у Сербії в вересні-жовтні, пише колишній посол України в Хорватії, координатор руху Валентина Наливайченка "Справедливість" Маркіян Лубківський у своєму блозі на LB.ua.

"У той час, коли Росія нагнітає ситуацію навколо Криму, з Південно-Східної Європи все частіше звучать тривожні сигнали: тут не на жарт стурбовані військовими навчаннями під назвою "Слов'янське братерство" і "Барс-2016", які відбудуться в Сербії в вересні- жовтні", - зазначає Лубківський.

Навчання були предметом обговорення під час недавнього саміту НАТО в Варшаві - стурбованість з цього приводу виказувала, зокрема, президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович.

«Особливе занепокоєння в регіоні викликає той факт, що навчання "Слов'янське братерство" пройдуть на полігоні Нікінці, що лише за 30 км від сербсько-хорватського державного кордону, а також те, що участь у навчаннях, окрім представників Спеціальної бригади Збройних сил Сербії, візьмуть також військовослужбовці ВДВ РФ і сили спеціальних операцій ЗС Білорусі», - пише екс-посол України в Хорватії.

За його словами, це вже треті спільні російсько-сербські військові навчання, що стануть продовженням співпраці між ВДВ РФ і Спеціальної бригади Армії Сербії: перші під назвою "Срем-2014" теж проходили в Сербії, а другі - минулого року під Новоросійськом.

«Тривожно, що чи не вперше хорватські оглядачі та військові аналітики обговорюють, які види озброєнь можуть бути протиставлені дедалі тіснішій військовій співпраці між Росією і Сербією, згадуючи гелікоптери Kiowa, нещодавно придбані в Німеччині танки, бронетранспортери Patria, які стоять на озброєнні хорватської армії, а також дві гвардійські бригади», - стверджує Лубківський.

Також він повідомляє про інші навчання під назвою "Барс-2016", що теж пройдуть на території і в повітряному просторі Республіки Сербія у жовтні, в м. Ніш і на військовому аеродромі Батайніца в Бєлграді. Точного часу навчань не повідомляють, це залежатиме від погодних умов. Навчання проводитимуть на літаках сил військової авіації і ППО Сербії. Російські і сербські пілоти полетять у змішаних екіпажах. Під час навчань використовуватимуть переважно літаки МіГ-29 і нові гелікоптери Мі-17, які Збройні сили Сербії нещодавно придбали у РФ. З цією метою до Сербії прибуде понад два десятки російських пілотів, які спільно з сербськими колегами будуть вправлятися у захисті та контролі повітряного простору та виконувати військові завдання.

Цікаво, що на кінець вересня запланований візит до Бєлграда прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, під час якого очікується підписання угоди про спеціальний статус російських сил, дислокованих у м. Ніш, що на півдні Сербії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram