ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС заявило про військову загрозу для України у зв'язку з російськими навчаннями "Кавказ-2016"

Україна закликає світ спонукати РФ відмовитися від провокацій.

МЗС заявило про військову загрозу для України у зв'язку з російськими навчаннями "Кавказ-2016"
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ вважає, що проведення Росією військових навчань "Кавказ-2016" може свідчити про зростання військової загрози для України.

Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства.

"В Україні глибоко стурбовані з приводу проведення на окупованих територіях та на кордоні України військових навчань«Кавказ 2016». Масштабне нарощення міжвидового угруповання військ на окупованих територіях та на кордоні України, його приведення у найвищу бойову готовність  свідчить про зростання безпосередньої воєнної загрози для України", - йдеться в повідомленні.

В МЗС зазначають, що під виглядом раптової перевірки бойової готовності збройних сил Росія зосередила на південно-західному напрямку угруповання військ чисельністю близько 100 тис. (у тому числі близько 41 тис. поблизу кордонів з Україною), понад 2,5 тис. одиниць бойової техніки, 60 кораблів, 400 літаків і вертольотів. Також понад 11 тис. військовослужбовців було перекинуто в Південний військовий округ з інших округів Росії.

На думку МЗС, у своїй військовій доктрині Росія визначає подібні кроки, а саме розгортання (нарощування) іноземною державою військових контингентів на суміжних з Росією територіях, у тому числі політичного і військового тиску, як "одну з основних зовнішніх воєнних загроз".

"Україна закликає РФ припинити провокативне нарощення військової присутності на окупованих територіях і на кордоні з Україною та забезпечити кроки із зниження напруги. Закликаємо міжнародну спільноту та партнерів України вжити заходів для того, щоб спонукати Росію відмовитися від провокацій та дій, спрямованих на руйнування глобальної та регіональної безпеки", - наголошується в повідомленні.

МЗС також звертає увагу, що на тлі навчань "Кавказ-2016" 5-9 вересня проходять також "командно-штабні навчання 1-го та 2-го армійських корпусів військ" на Донбасі.

Нагадаємо, Росія проводить військові навчання "Кавказ-2016". Війська в Південному військовому окрузі і Криму були приведені у повну бойову готовність. Активна фаза навчань розпочалася в понеділок, 5 вересня, і триватиме до 10 вересня.

Неурядова організація "Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння" на початку серпня заявила, що навчання можуть перетворитися у військову операцію проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram