ГоловнаСуспільствоВійна

Кулеба: РФ активно накопичує історії для casus belli

"Нам залишається лише зміцнювати армію і нерви", - зазначив посол.

Кулеба: РФ активно накопичує історії для casus belli
Фото: Сергей Нужненко

Посол України при Раді Європи Дмитро Кулеба переконаний, що Росія активно накопичує "приводи" для початку війни.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці, коментуючи звинувачення ФСБ РФ.

Кулеба порівняв події в Криму з інцидентами, які передували війнам Росії зі Швецією 1700 року і Грузією 2008 року, однак зазначив, що самі по собі вони не є casus belli (лат. - формальний привід для початку війни).

"Це ще не casus belli, але Росія вже активно накопичує історії для casus belli", - написав Кулеба.

Він нагадав, що 9 серпня 1700 року Росія оголосила війну Швеції, пославшись на те, що 1697 року охоронець заборонив імператору Петру І в підзорну трубу оглянути укріплення міста Риги.

"Путін рівняється на своїх великих, але живе у ХХІ столітті... У повідомленні ФСБ ключове - це не сам факт ДРГ, а обстріл з території України і загибель російського солдата. Не забувайте, що офіційно танки поїхали на Грузію, тому що в Південній Осетії загинули російські миротворці. Путін діє за накатом. І це його слабкість", - зазначив посол.

Кулеба констатував, що головною цінністю в Європі знову стала сила.

"Нам залишається лише зміцнювати армію і нерви. Україна занадто ліберальна і хаотична, щоб вижити в цій боротьбі, але занадто живуча і навчена вмирати, щоб загинути. Усе буде залежати від кожного. А поки що живіть і насолоджуйтеся життям. Час ще є. А там життя покаже", - написав він.

Нагадаємо, 10 серпня ФСБ РФ заявила, що в ніч на 8 серпня нібито запобігла двом спробам прориву на територію Криму "диверсійно-терористичних груп" розвідки Міноборони України і про загибель під час сутички російського військовослужбовця. Крім того, у ФСБ заявили про запобігання в Криму терактам, які нібито підготувало ГУР Міноборони. Також у російській спецслужбі заявили про затримання громадян України і РФ, які "надавали сприяння в підготовці терактів", у т.ч. жителя міста Енергодар Запорізької області Євгена Панова, якого назвали "співробітником ГУР МО України".

Президент РФ Путін звинуватив Україну в "переході до практики терору" і заявив, що влада РФ вживе "додаткових заходів безпеки".

У Міноборони назвали звинувачення російської сторони провокацією. Водночас голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що така заява російського ФСБ може послужити підставою для більш масштабних агресивних дій проти України. Чубаров зазначив, що звинувачення на адресу української розвідки виглядають примітивно, але "такі дрібниці" ніколи не зупиняли Кремль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram