ГоловнаПолітика

Дмитро Фірташ: Відстояти український інтерес у кримському питанні ми можемо тільки самостійно

Проблема Криму не буде вирішена чужими руками

Дмитро Фірташ: Відстояти український інтерес у кримському питанні ми можемо тільки самостійно
Фото: dmitryfirtash.com

Питання Криму, зокрема і його статус, буде залежати не від думки наступного президента США, а від позиції Росії і дій України в рамках цієї проблеми. Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua в рамках проведеного опитування заявив голова ради Групи компаній Group DF Дмитро Фірташ, коментуючи заяву кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа про готовність розглянути визнання окупованого Криму частиною Росії і зняття санкцій проти Кремля.

«Жоден президент іншої країни, навіть якщо йдеться про США, не принесе Україні Крим назад на тарелі. Ця проблема перебуває виключно в площині переговорів Києва і Москви, які, хоче цього хтось чи ні, рано чи пізно все одно відбудуться і будуть включати в себе великий спектр питань, що накопичилися за останні роки, - впевнений Дмитро Фірташ. - Якщо уважно прочитати заяву Трампа про готовність розглядати питання про приналежність Криму Російській Федерації, то в цій заяві не йшлося про визнання Криму російським. Кандидат у президенти сказав те, що сказав».

«Коли на з'їзді Республіканської партії з програми республіканців було виключено пункт про надання Україні летального озброєння, ця новина також була гостро сприйнята в Україні. Однак чомусь ніхто не згадав, що адміністрація Обами і вся Демократична партія загалом також послідовно блокували це питання», - додав Дмитро Фірташ.

За його словами, риторика Трампа-кандидата і дії Трампа-президента, радше за все, будуть дуже відрізнятися одне від одного.

«Я маю великий досвід спостереження за політичними лідерами першого рівня в різних країнах і можу сказати, що я в цьому практично впевнений, - зазначив Фірташ. - Це навіть добре, що від одного з кандидатів у президенти США звучать такі припущення. У якомусь сенсі це дає можливість Україні готуватися до найгіршого сценарію і поступово переставати дивитися на світ крізь рожеві окуляри. Сучасний світ набагато складніший і прагматичніший, ніж хотілося б багатьом громадянам і політикам в Україні. Через це доволі небезпечною, на мій погляд, є така надмірна надія нинішньої української влади на президентство Гілларі Клінтон. На сьогодні шанси Трампа і Клінтон на перемогу в президентських виборах приблизно рівні, а тому ми вже сьогодні повинні мати відповідь на питання - як ми будемо взаємодіяти з адміністрацією Трампа після його можливої інавгурації на початку наступного року».

На думку голови Group DF, заяви Трампа - хороший привід дорослішати.

«Країна скоро відзначить двадцять п'ять років Незалежності, і це прекрасний вік для прощання з ілюзіями і надіями на будь-кого, крім себе самого, - підкреслив Дмитро Фірташ. - На цей момент ми занадто слабка країна для того, щоб робити будь-які ставки. Україна як держава повинна сповідувати прагматичний підхід, диверсифікуючи ризики і вибудовуючи зв'язку і комунікації з обома політичними таборами у США. Щоб президентство Трампа не стало холодним душем для нас, не потрібно заганяти себе в цю лузу сьогодні. Безумовно, позиція міжнародних партнерів України в цілій низці проблемних питань, включно з Кримом, є дуже важливим фактором для нас. Однак ще раз повторю - проблема Криму не буде вирішена чужими руками. Руками американського президента, хто б ним не був - тим паче. Якщо українська влада і якась частина суспільства вважає, що це можливо - це помилка. Відстояти український інтерес в кримському питанні Київ може тільки самостійно».

Дмитро Фірташ вважає, що Україні потрібно готуватися до того, що позиція Євросоюзу і США в кримському питанні надалі не буде такою жорсткою, як була всі останні два роки. «Занадто багато дій російською стороною робиться для її пом'якшення, тоді як Україна просто гаяла золотий час, розраховуючи лише на кожен новий період санкцій, - заявив він. - У наступні два роки є висока ймовірність того, що позиція світової спільноти стосовно Криму буде не принципово, але пом'якшуватися. Потрібно бути готовим до цього і вибудовувати свою стратегію, виходячи з нових реалій. Навіть якщо цього не станеться, краще готуватися до песимістичного сценарію розвитку подій. У будь-якому разі ми повинні пам'ятати, що питання Криму, в тому числі і його статус, буде залежати не від думки наступного президента США, а від позиції Росії і дій України в рамках цієї проблеми».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram