ГоловнаПолітика

До мера Бучі прийшли з обшуком, мер Ірпеня кинувся навтьоки (оновлено)

Справа стосується розкрадання 900 га лісу.

До мера Бучі прийшли з обшуком, мер Ірпеня кинувся навтьоки (оновлено)
Анатолий Федорук
Фото: fakty.ictv.ua

Правоохоронці проводять обшуки в мера Бучі Київської області Анатолія Федорука.

Цю інформацію підтвердила Українським Новинам прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

"Зараз проходять обшуки у мера Бучі", - повідомила вона.

Вона також підтвердила інформацію, що мер Ірпеня Київської області Володимир Карплюк покинув країну і його оголошено в розшук.

Раніше інформацію про обшук у Федорука і втечу Карплюка поширив нардеп Володимир Ар'єв.

"З 6-ї ранку Генпрокуратура проводить обшук у сумнозвісного мера Бучі Анатолія Федорука у справі схематозного викрадення 900 гектарів лісу в Київській області. Його поплічник, ще більш сумновідомий мер Ірпеня Володимир Карплюк - той, який захоплював владу в Коцюбинському й організовував побиття активістів, - о 3-й годині ночі покинув країну", - написав Ар'єв у фейсбуці.

Оновлення. За даними нардепа Ольги Червакової, розслідується передача у 2002 році 890 га лісу навколо так званого Бучанського Межигір'я у приватні руки.

"Наприкінці минулого року ці землі повернули державі рішенням Верховного Суду. Незважаючи на позицію суду, Бучанська міськрада повторно поділила ці землі. Рішення лобіювалося мером Бучі Анатолієм Федоруком. Ним же виносилося на сесію і підписувалося", - написала Червакова у фейсбуці.

За її даними у квітні-травні на вул. Пушкінській і Яснополянській у Бучі почали вирубування дерев і завезли будівельні крани.

Карплюк же причетний до справи тому, що під час розпаювання землі був заступником мера Бучі Анатолія Федорука, додала Червакова.

За відомостями з відкритих джерел, у 2002 році міськрада Бучі змінила цільове призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення загальною площею 890 гектарів і віднесла їх до земель житлової та громадської забудови. Частину лісу отримала сім'я Ігоря Калєтніка - колишнього першого заступника голови Верховної Ради.

Оновлення 14:15. Володимир Гуцулюк, начальник департаменту ГПУ, що здійснює розслідування у сфері економіки, на прес-конференції розповів, що розслідуються земельні оборудки Ірпінської і Бучанської міськрад на сотні мільйонів гривень.

"Зараз кримінальне провадження здійснюється за фактами зловживання, стаття 364 Кримінального кодексу, яка передбачає до 6 років позбавлення волі. Але є підстави припускати, що в діях осіб є перевищення службових повноважень, які завдали шкоди в особливо великому розмірі. Якщо це підтвердиться, а попередньо підстави для цього вже є, тоді буде інкриміновано також 191 статтю Кримінального кодексу, яка передбачає до 12 років позбавлення волі", - сказав він.

У тому числі він підтвердив, що Генпрокуратура займається також і землею Калєтніка. "Розслідується факт надання у власність 14 га землі із цієї кількості шляхом їхньої передачі на 141 підставну особу, а потім - колишньому першому заступнику голови Верховної Ради Ігореві Калєтніку", - сказав він.

Вилучено значну кількість документів, які доводять порушення.

При цьому Гуцулюк не зміг підтвердити, що Карплюк втік з України. Цю інформацію поки що перевіряють.

Федорук і Карплюк - куми, повідомляла раніше т.зв. антикорупційна платформа Блоку Петра Порошенка.

Карплюк також відомий тим, що у 2015 році задекларував у своїй власності 67 квартир.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram