ГоловнаПолітика

Порошенко запропонував дати шанс містам і селам декомунізуватися самим

Президент закликав не повертати назви часів Російської імперії.

Порошенко запропонував дати шанс містам і селам декомунізуватися самим
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко виступив за продовження термінів, протягом яких місцеві громади повинні визначитися з новими назвами своїх населених пунктів у рамках закону про декомунізацію.

Органи місцевого самоврядування протягом шести місяців з дня набуття чинності закону про декомунізацію повинні були подати Верховній Раді пропозиції щодо перейменування. У листопаді минулого року цей термін закінчився, і парламент отримав право самостійно перейменовувати населені пункти.

Порошенко під час заходів з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" виступив за те, щоб місцеві громади отримали ще один шанс визначитися з назвами своїх міст і сіл

"Яке рішення я б порекомендував народним депутатам? З одного боку, інтереси національної безпеки вимагають завершення декомунізації. З цього випливає, що громади, які не перейменовували, повинні-таки називатися по-новому. Крапка ... З іншого боку, ми зараз проходимо наш курс на децентралізацію і не зважати на думку громад теж абсолютно неприйнятно ... Але хіба не в наших силах дати громадам додатковий термін і ще одну можливість прийняти рішення і самим вибрати собі іншу назву? Імена катів з карти України - геть! І це не обговорюється. Але ось яку назву обрати - громада повинна вирішити сама", - заявив голова держави.

При цьому він закликав місцеві громади не повертати назви часів Російської імперії.

"Єдине застереження - не повертатися до імперських найменувань. Я не дозволю, щоб карту України знову заплямували новоросійські топоніми", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, Верховна Рада шістьма постановами перейменувала 688 населених пунктів і 15 районів. Однак низка міст, в числі яких, наприклад, Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ та Кіровоград, поки що не перейменована.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram