ГоловнаПолітика

Україна в ООН звинуватила Росію у військових злочинах

Українські дипломати визнали необхідність забезпечення глобальної юрисдикції, правомірність і підтримку МКС.

Україна в ООН звинуватила Росію у військових злочинах
Фото: twitter.com/PavloKlimkin

Україна в Організації Об'єднаних Націй закликала Міжнародний кримінальний суд (МКС) почати розслідування масових вбивств на Донбасі, скоєних Росією і лідерами самопроголошених "ЛНР" і "ДНР".

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на текст заяви української делегації в ООН, зробленої в п'ятницю на 70-й сесії Генасамблеї.

"У світлі нинішньої складної ситуації всередині і навколо України, ми повністю визнаємо необхідність забезпечення глобальної юрисдикції, правомірність і підтримку Міжнародного кримінального суду", - йдеться в заяві дипломатів.

При цьому підкреслюється, що в лютому 2014 року Україна стала жертвою тривалої збройної агресії з боку Росії і підтримуваних нею бойовиків і терористів. Згідно із заявою, ці дії "є серйозним злочином проти людяності та воєнним злочином, що підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду".

Крім того, в документі нагадується, що Україна 8 вересня 2015 року подала заяву відповідно до статті 12 (3) Римського статуту - установчого органу МКС про злочини проти людяності і військових злочинах, скоєних вищими посадовими особами РФ і керівниками терористичних організацій "ДНР/ЛНР", що призвело до надзвичайно важких наслідків і масових вбивств українських громадян.

"Ми вважаємо, що МКС буде одним з кращих способів забезпечити, щоб всі винні в скоєнні міжнародних злочинів були притягнуті до відповідальності, і що масові порушення прав людини будуть визнані, а жертви отримають компенсацію за свої страждання", - наголошується в заяві української делегації.

Нагадаємо, в кінці квітня повідомлялося, що Гаазький трибунал почав вивчати матеріали про військові злочини на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram