ГоловнаПолітика

Яценюк присвятив "10-хвилинку" школам, дорогам і політичній кризі

Прем'єр розповів про проект шкіл-хабів і ремонт автомобільних трас.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк присвятив свою недільну "10-хвилинку на ТБ" школам, дорогам і політичній кризі.

"Протягом останніх двох років ми почали масштабну реформу вищої освіти. Ми ухвалили новий закон, підписали угоду з Європейським Союзом "Горизонт-2020", яка дає можливість доступу для українських учених і студентів до європейських фондів і європейських знань. Зараз нам потрібно турбуватися про середню школу", - почав свою промову Яценюк.

За інформацією Кабміну, в Україні працюють 17 тисяч шкіл, де навчаються 4 млн дітей і викладають майже півмільйона вчителів. Яценюк сумнівається, що така кількість освітніх установ однакова за якістю. "Щоб освіта стала якісною, уряд запропонував новий проект так званих опорних шкіл. Це нова система освіти для дітей, які навчаються в невеликих містах і селищах", - заявив прем'єр.

Опорна школа передбачає створення великої високоякісної установи з безкоштовним доступом в інтернет, новими класами фізики, математики, хімії, біології, мультимедійними класами, відремонтованими спортзалами, пластиковими вікнами і утепленими стінами. Для вчителів це передусім означає можливість підвищення зарплат.

Кожна опорна школа буде мати не менш ніж три філії - початкові школи. Діти зможуть отримувати початкову освіту в школах біля дому, а опісля будуть переходити в опорні школи. Щоб підвозити учнів до таких установ, будуть використовувати шкільні автобуси, на закупівлю яких з державного бюджету вже виділено 500 млн гривень. До 1 вересня можна закупити 1 тис. нових автобусів, заявив Яценюк.

Друга частина промови прем'єра була присвячена ремонту доріг. Зокрема він розповів про успішне завершення ремонту розбитої трас Львів - Івано-Франківськ, а також про експеримент ремонту доріг за рахунок надпланових надходжень від митниці. За його даними, 2015 року Львівська область за рахунок цього додатково отримала 312 млн гривень на ремонт доріг, Чернівецька - 129 млн, Волинська - 104 млн.

На 2016 рік заплановано ремонт 1700 км доріг, на що збираються виділити 14 млрд гривень.

Зокрема, будуть ремонтувати дороги Дніпропетровськ - Миколаїв, Одеса - Рені і Стрий - Чернівці. Також уряд збирається відновлювати ділянки на трасах Київ - Харків - Довжанський, Київ - Одеса, Київ - Чернігів - Нові Яриловичі, Львів - Радехів - Луцьк, Львів - Самбір - Ужгород, Житомир - Чернівці, Київ - Чоп і Стрий - Тернопіль - Кіровоград - Знам'янка.

"Остаточний перелік автомобільних шляхів, які підлягають ремонту і відновленню цього року, буде затверджено наступного тижня", - сказав Яценюк.

Нарешті заключна частина промови прем'єра була присвячена політичній кризі.

"Для реалізації змін у країні нам потрібна політична й економічна стабільність. Звертаюся до учасників політичного процесу: забудьте про політичні чвари і інтриги. Я пропоную учасникам коаліції відновити стабільність української проєвропейської парламентської коаліції, дати можливість уряду працювати і відповідати перед українським народом", - закликав Яценюк.

Він нагадав, що минулого тижня звернувся до своїх опонентів подати альтернативний план і альтернативну команду реалізації змін, але "цього не було зроблено".

"Якщо хтось має кращу програму, сильнішу команду і коаліцію, яка готова це підтримати, - представте її народу України. А зараз уся повнота відповідальності лежить на нас", - підкреслив Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram