ГоловнаПолітика

Геращенко відкинув звинувачення на адресу патрульного Олійника у фальсифікації справи "автомайданівця"

Він намагався звільнитися з міліції ще в грудні 2013 року.

Геращенко відкинув звинувачення на адресу патрульного Олійника у фальсифікації справи "автомайданівця"
Фото: LB.ua

Депутат Верховної Ради Антон Геращенко прокоментував звинувачення у фальсифікації справи одного з "автомайданівців", які у вихідні пред'явив нардеп Ігор Луценко патрульному Сергієві Олійнику (заарештованому зараз за звинуваченням в умисному вбивстві пасажира BMW під час погоні).

Геращенко повідомив, що Олійник дійсно працював слідчим в Оболонському РВВС у той час, проте він написав рапорт про звільнення за власним бажанням ще 5 грудня 2013 року, незабаром після побиття студентів на Майдані.

"Але його не відпустили з роботи. Начальство всіляко третирувало хлопця, який прийшов на роботу всього шість місяців тому, і змусило бути слідчим у справі одного з побитих "автомайданівців" у Кріпосному провулку. Потерпілий "автомайданівець" в інтерв'ю телеканалам підтвердив, що Сергій Олійник ставився до нього по-людськи, викликав швидку допомогу, давав зв'язуватися з рідними, був максимально коректним і співчутливим. Що, правда, не вибачає того факту, що він був слідчим у цій справі", - написав Геращенко в своєму фейсбуці.

31 березня 2014 року керівництво задовольнило рапорт Олійника і відпустило з міліції. Через рік він вирішив стати патрульним поліцейським.

Геращенко також підкреслив, що Олійнику не висували офіційних звинувачень у злочинах проти Майдану.

Луценко ж цей одиничний випадок назвав "терором проти Майдану", а самого Олійника - злочинцем.

Зі свого боку адвокат патрульного Сергій Мітюрін на прес-конференції в понеділок розповів, що Олійник був змушений виконувати вказівки свого процесуального керівника з прокуратури.

"Прокурор приніс, віддав йому клопотання, повідомлення про підозру і сказав, що йому треба тільки поставити підпис. Це був єдиний епізод. Слідчий Олійник на той час займався крадіжками, не дуже серйозними справами, справа щодо Майдану в нього була одна, за неї йому досі соромно", - сказав він.

Нагадаємо, в четвер Печерський суд заарештував Олійника на два місяці, відхиливши клопотання кількох нардепів про запобіжний захід у вигляді взяття на поруки. Про арешт клопотала прокуратура, яка прийшла до висновку, що патрульний намір скоїти вбивство під час погоні.

Олійнику пред'явлено підозру за ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень), ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 15, п. 5 ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб) КК України.

У ніч на 7 лютого співробітники патрульної поліції в Києві застрелили пасажира автомобіля, який намагався втекти від погоні. У районі Севастопольської площі поліцейські помітили чотирьох хлопців, які з алкоголем сідали в автомобіль. Протягом 40 хвилин поліцейські безуспішно намагалися наздогнати BMW, який пересувався на дуже високих швидкостях і неодноразово порушив інші правила дорожнього руху, в тому числі виїжджаючи на зустрічну смугу руху.

При під'їзді до перехрестя проспекту Перемоги та Кільцевої дороги патрульні після кількох попереджень відкрили вогонь по авто, щоб зупинити його. Незабаром BMW зупинився, однак коли патрульні спробували наблизитися до машини, знову поїхав. Реагуючи на це, Олійник вистрілив по автомобілю. Куля влучила в 17-річного пасажира, жителя Боярки Михайла Медведєва, який згодом помер.

Це перший випадок застосування патрульними зброї з летальним наслідком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram