ГоловнаПолітика

Порошенко звільнив суддю Кірєєва

Родіону Кірєєву інкримінували арешт, але не вирок Тимошенко.

Порошенко звільнив суддю Кірєєва
Фото: uainfo.org

Президент Петро Порошенко звільнив чотирьох суддів, зокрема суддю у справі Юлії Тимошенко Родіона Кірєєва.

Як повідомляє прес-служба Президента, Кірєєв, згідно з висновком Вищої ради юстиції, безпідставно змінив запобіжний захід із підписки про невиїзд на утримання під вартою для Юлії Тимошенко, чим допустив довільне і незаконне позбавлення її волі. Ці дії судді Кірєєва призвели до порушення основоположного права людини на свободу і послужили підставою для винесення Європейським судом рішення проти України, що завдало шкоди авторитету судової влади і держави. Це рішення спричинило значний суспільний резонанс. До Вищої кваліфікаційної комісії суддів надійшло понад 800 скарг від громадян.

Також звільнено суддю Червонозаводського районного суду міста Харкова Олену Васильєву, за рішеннями якої притягнули до адміністративної відповідальності учасників акцій протесту 19 лютого 2014 року в Харкові. Тоді активісти-майданівці Голубєв і Воронцов, які брали участь у блокуванні воріт Академії внутрішніх військ, отримали по 15 діб адміністративного арешту кожен.

Віталія Литвинова звільнили з посади судді Оболонського районного суду міста Києва за необґрунтоване рішення проти активіста Євромайдану в січні 2014 року. Олександра Кравцова неправомірно утримували під вартою з 23 січня по 23 березня 2014 року. Крім того, за інформацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів, за період березень - серпень 2014 року щодо судді Литвинова було відкрито три дисциплінарні справи за зверненнями з приводу його рішень стосовно учасників масових акцій у період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014-го.

Серед звільнених - суддя Ленінського районного суду міста Луганська Олексій Золотарьов, який у лютому 2013 року ухвалив чотири неправові рішення щодо права власності на трубопроводи, що розташовані на землях Слов'яносербського, Сватівського і Білокуракинського районів Луганської області. У результаті часткового демонтажу трубопроводів сталося руйнування меліоративної системи. Загальна довжина трубопроводів, які вибули з державної власності та власності третіх осіб на підставі незаконних судових рішень судді Золотарьова, становить 37,7 км.

З пропозиціями про звільнення з посад суддів до Президента звернулася Вища рада юстиції за підсумками перевірок, які проводили відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Нагадаємо, 5 лютого 2015 року Верховна Рада дозволила заарештувати Кірєєва, якого звинувачують у винесенні свідомо неправочинного вироку (ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу). За даними МВС, він утік із Києва 2 липня 2015 року. 7 липня 2015 року його оголосили в розшук. За даними ЗМІ, Кірєєв зараз у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram