ГоловнаПолітика

Кримчани не погодилися визнати півострів українським в енергоконтракті

Жителі Криму вибрали "тимчасові труднощі" з електрикою

Кримчани не погодилися визнати півострів українським в енергоконтракті
Фото: nv.ua

Жителі Криму не згодні на укладення контракту з Україною про постачання електроенергії, якщо в ньому буде вказано, що півострів є частиною України.

Проти виступили 93,1% кримчан, за - 6,2%, пише РИА Новости з посиланням на опитування ВЦВГД.

Напередодні президент Росії Володимир Путін доручив провести соцопитування населення Криму і Севастополя, перш ніж укладати з Україною контракт на постачання електроенергії. У ньому було два питання: перше - підтримуєте ви чи ні укладення комерційного контракту з Україною на постачання частини електроенергії в Крим і Севастополь, якщо в ньому буде вказано, що Крим і Севастополь є частиною України, а другий - чи готові ви до тимчасових труднощів, пов'язаних із незначними перебоями енергопостачання протягом найближчих 3-4 місяців.

Нагадаємо, Україна готова була продовжити контракт на постачання електроенергії з України на півострів, який закінчився 31 грудня, можливо, тільки якщо Крим назвуть не "Кримським федеральним округом", а Автономною республікою Крим і тимчасово окупованою РФ територією України.

Останнім часом Крим отримував електроенергію по єдиній ЛЕП 220 кВ "Каховська-Титан", але її вивели з ладу 30 грудня о 20:34. Унаслідок вибуху впала опора за 23 км від підстанції "Каховська".

По цій лінії Крим отримував до 200 МВт (на момент відключення 165 МВт). Після цього без світла залишилися Красноперекопський, Роздольненський, Первомайський, Чорноморський, Сакський, а також частково Джанкойський райони Криму і міста Євпаторія і Саки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram