ГоловнаПолітика

Єрофєєв заявив про застосування до нього тортур

Росіянин заперечує, що є військовослужбовцем.

Єрофєєв заявив про застосування до нього тортур
Фото: Тарас Спивак

Російський військовослужбовець Євген Єрофєєв, якого звинувачують у веденні агресивної війни, тероризмі і контрабанді зброї, заявив, що давав зізнання в травні цього року під тортурами. Про це повідомляє "Медіазона".

19 травня СБУ виклала відеозапис, на якому Єрофєєв повідомляє про те, що є військовослужбовцем Російської Федерації в званні капітана. "Цей відеоролик був нарізаний. У перервах були тортури, був тиск. У мене перший був допит, де я стверджував, що я військовослужбовець ЛНР. У перші дні це відео було в інтернеті, потім зникло", - заявив під час третього судового засідання Єрофєєв.

При цьому прокурор звернув увагу суду, що на відео Єрофеєв каже: тортури до нього не застосовували.

Наступне засідання суду відбудеться в понеділок, 23 листопада, о 14:30.

Нагадаємо, що повний текст зізнання Єрофєєва і Александрова доступний на сайті LB.ua.

Єрофєєва і його товариша по службі Олександра Александрова у травні було взято в полон (затримано) в Луганській області, і вони під відеозапис визнали себе чинними військовослужбовцями російської армії. Їх звинувачують у веденні агресивної війни, тероризмі і контрабанді зброї. Офіційна Москва заявляє, що Александрова і Єрофєєв опинилися в Україні вже після свого звільнення зі збройних сил. Захист росіян наполягає, що ті за контрактом служили в народній міліції самопроголошеної ЛНР, і вимагає визнати їх військовополоненими.

Згідно з текстом обвинувального акта, на початку березня 2015 року капітан Євген Єрофєєв, який проходив службу на посаді командира розвідгрупи окремого загону спеціального призначення третьої окремої гвардійської бригади спеціального призначення Головного управління Генштабу (в/ч 21208, м. Тольятті), сержант Олександр Александров , який служив у тій самій розвідгрупі, а також інші невстановлені військовослужбовці зазначеного підрозділу отримали наказ на ведення бойових дій, здійснення розвідувальної та диверсійної діяльності, а також надання сприяння діяльності терористичній організації "ЛНР".

На території України в період від 26 березня до 16 травня Єрофєєв і Александров займалися збором розвідданих в інтересах "ЛНР". Зокрема, сказано в обвинувальному акті, росіяни збирали дані про склад і переміщених сил АТО, оборону стратегічних об'єктів, таких як Луганська ТЕС і міст через річку Сіверський Донець, броди і переправи через неї.

16 травня 2015 року в районі Луганської ТЕС у населеному пункті Щастя Луганської області Єрофєєв, Александров та інші військовослужбовці ЗС РФ здійснили терористичний акт щодо військовослужбовців і співробітників департаменту контррозвідки Служби безпеки України, які охороняли цей об'єкт. У результаті загинув український військовослужбовець Вадим Пугачов, були поранені військовослужбовці Андрій Ольхович-Новосадюк, Богдан Гаркуша та Олександр Сірош. Єрофєєв і Александров також отримали поранення і були затримані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram