ГоловнаПолітика

Італія визнала українські водійські права (оновлено)

У країні тільки офіційно проживає майже чверть мільйона українців

Італія визнала українські водійські права (оновлено)
Фото: kri.com.ua

Італія визнала українські водійські посвідчення, повідомив у четвер президент України Петро Порошенко.

"Геннадій Зубко, віце-прем'єр-міністр України, 40 хвилин тому за моїм дорученням підписав міжурядову угоду про те, що українські посвідчення водія визнаються в Італії", - заявив він у Римі під час зустрічі з українською діаспорою. Промову президента транслював телеканал 112.

Оновлення. "Підписанням цієї угоди український уряд позбавив водіїв потреби складати іспити й витрачати кошти в Італії. Тепер вони зможуть вільно їздити автомобілем на території Італії з українським посвідченням водія. Італійська система визнаватиме його нарівні з документом, виданим у цій країні", - повідомив у свою чергу Зубко.

Документ передбачає, що володар українських прав має право безкоштовно обміняти їх на італійські без теоретичних і практичних іспитів, повідомляє прес-служба Зубка.

Наразі громадяни України мають право керувати автомобілем за національним водійським посвідченням не більше ніж один рік з моменту реєстрації свого місця проживання в Італії. Потім вони мусять отримати італійські права. Для цього треба скласти іспити і заплатити 600-1000 євро.

Угоду підписано строком на 5 років, вона набирає чинності через 60 днів з дати отримання сторонами останнього письмового повідомлення про виконання ними всіх необхідних процедур. Далі Україна та Італія консультуватимуться про продовження дії документа.

Нагадаємо, що українські "заробітчани" в Італії є однією з найбільших діаспор. За офіційними статистичними даними Інституту статистики Італії, на 2011 рік їхня кількість становила 224 тисячі осіб. За неофіційними даними, в Італії проживають щонайменше півмільйона українців без дозволу.

Докладніше про українську діаспору в Італії можна прочитати у статті на LB.ua "Українці в Італії. Від безнадійності до перспектив".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram