ГоловнаПолітика

Охендовський: Саакашвілі порушив закон

Оскаржити незаконну агітацію можна тільки до дня виборів.

Охендовський: Саакашвілі порушив закон
Фото: 24tv.ua

Якщо губернатор безпосередньо агітує за певних кандидатів у робочий час - це є порушенням закону.

Так дії Михайла Саакашвілі, спрямовані на підтримку кандидата в мери Олександра Боровика, прокоментував в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" голова ЦВК Михайло Охендовський.

При цьому він зазначив, що із цим фактом не знайомий і його відстеження не належить до компетенції Центрвиборчкому.

"Будь-яке порушення, яке було до дня голосування, підлягає оскарженню до дня голосування, а не постфактум. Якщо в діях Михайла Саакашвілі були ознаки порушення Закону «Про місцеві вибори», вони могли бути оскаржені відповідними суб'єктами в судах. Оскаржив хтось? Я не знаю", - заявив Охендовський.

Водночас голова ЦВК додав, що не вважає такий прояв використання адмінресурсу порушенням виборчих прав громадян.

"Не шукаймо ворогів у своїй вітчизні! Прочитаймо сьогоднішній проміжний звіт ОБСЄ. Міжнародними спостерігачами найбільш шанованої місії спостереження за виборами, не тільки в Україні, а й у світі, відзначено значне скорочення кількості випадків застосування адміністративного ресурсу", - сказав Охендовський.

А де взагалі у світі існують ідеальні вибори, знаєте? Вибори якої держави ніколи не ставлять під сумнів? Ватикану. Недоліком цих виборів є те, що вони ніколи не проводяться під наглядом міжнародних спостерігачів. Я говорю про вибори Римського Папи. Оце єдина держава у світі, результати обрання голови якої ніколи у світі не ставляться під сумнів. Ідеальних виборів не існує!" - додав він.

При цьому голова виборчкому зазначив, що нинішні місцеві вибори стали першими за всю історію України, коли законність рішень ЦВК була підтверджена судами в 100% випадків.

Разом із тим Охендовський розповів, що за час його роботи у відомстві йому доводилося подавати на розгляд комісії проекти постанови про визнання незаконною участь в агітації прем'єр-міністра України та президента України... Правда, персоналізувати їх він відмовився, додавши, що суд скасував рішення виборчкому.

"Громадянське суспільство в Україні зростає. І я думаю, що років через 5-10 випадків застосування адміністративного ресурсу, коли, наприклад, директор школи, балотуючись на місцевих виборах у сільраду, змушує вчителів за себе агітувати, буде набагато менше", - зазначив голова ЦВК.

Докладно читайте в повній версії інтерв'ю: "Михайло Охендовський: "Лякати звільненням з роботи - лякати здійсненням мрії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram