ГоловнаПолітика

Прокуратура Відня оскаржила відмову в екстрадиції Фірташа

Судове засідання відбудеться наступного року

Прокуратура Відня оскаржила відмову в екстрадиції Фірташа
Фото: dmitryfirtash.com

Прокуратура Відня подала апеляційну скаргу на відмову в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа в США.

Про це повідомили DW у прокуратурі в середу, 28 жовтня.

Як зазначили в прокуратурі, скаргу подали у п'ятницю, 23 жовтня. Позов розглядатиме Вищий земельний суд Відня.

Таким чином, питання екстрадиції Фірташа вирішиться в суді другої інстанції. У першій інстанції він навесні здобув перемогу: адвокати добилися відмови у видачі олігарха в США, де Фірташа звинувачують у корупції.

Апеляцію подали через півроку, оскільки рішення суду сторони отримали лише в середині жовтня. Очікується, що друга інстанція розгляне скаргу наступного року.

Фірташ не зобов'язаний чекати цього судового засідання, закордонний паспорт йому повернули ще навесні, тобто він може повернутися в Україну. Однак його прес-секретар відмовився повідомити DW, коли Фірташ повернеться на Батьківщину.

Нагадаємо, в березні 2014 року Фірташа затримали у Відні за запитом Федерального бюро розслідувань США і помістили у слідчий ізолятор. Австрійський суд взяв його під арешт з можливістю звільнення під заставу у €125 млн. Ці гроші за Фірташа вніс його російський друг Василь Анісімов.

30 квітня 2015 року суд відмовився екстрадувати Фірташа в США.

Ордер на арешт Фірташа видав окружний суд у штаті Іллінойс влітку 2013 року. Підприємцю "інкримінується створення злочинної групи і підкуп індійської влади" з метою забезпечити участь його компанії у проекті розробки титанового родовища. За інформацією слідчих, "на підкуп влади індійської провінції Андхра-Прадеш Фірташ витратив понад $18 млн". Увагу американської сторони цей випадок привернув через те, що сировина з індійського родовища поставляється також у США. В Австрії відкритих судових справ проти Фірташа немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram