ГоловнаПолітика

Сепаратисти назвали умови для скасування виборів

"ДНР" і "ЛНР" вимагають амністії та визнання своїх партій

Сепаратисти назвали умови для скасування виборів

Сепаратисти "ДНР" і "ЛНР" назвали дві умови, після виконання яких не узгоджені з українською владою вибори скасують.

Джерело у підгрупі з політичних питань контактної групи з України повідомило російський "Интерфакс", що проект рішення про "перенесення" дат виборів у "ДНР" і "ЛНР" вже підготовлено. Однак сепаратисти вимагають внести в українське законодавство дві ключові зміни.

"Перш ніж переносити дати виборів, необхідно вирішити дві основні проблеми з українським законодавством, внести відповідні зміни, які зроблять це перенесення можливим. Насамперед знадобиться амністія для учасників подій на Донбасі. Крім того, чинне українське законодавство передбачає навіть у разі проведення виборів за мажоритарною системою висування кандидатів лише від тих суб'єктів виборчого процесу, які офіційно зареєструвалися в Україні. Ця норма блокує участь у місцевих виборах для висування кандидатів громадських об'єднань, що діють у Донецьку і Луганську", - сказало джерело агентства.

Нагадаємо, про скасування виборів у "ДНР" і "ЛНР", призначених на 18 жовтня і 1 листопада, домовилися лідери "нормандської четвірки", про що заявив президент України Петро Порошенко. За його словами, публічно про це сепаратисти мають оголосити у вівторок.

Президент визнав, що Верховна Рада має ухвалити спеціальний закон про вибори на підконтрольних сепаратистам територіях. У ньому, за його словами, буде передбачено, що переселенці з Донбасу матимуть право голосувати, за українськими політичними партіями буде закріплено право брати участь у місцевих виборах на Донбасі, а до висвітлення голосування допустять українські ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram