ГоловнаПолітика

Суд у справі про викрадення бійцями "Альфи" грошей з банку знову перенесено

Немає всіх матеріалів справи

Суд у справі про викрадення бійцями "Альфи" грошей з банку знову перенесено
Фото: alliancebank.org.ua

В Апеляційному суді міста Києва черговий раз перенесено розгляд резонансної справи про викрадення бійцями спецпідрозділу СБУ грошей з депозитних скриньок у відділенні банку "Альянс". Цього разу суд перенесено через відсутність матеріалів кримінальної справи, які силовики своєчасно не надали суду.

При цьому рішення судді Печерського райсуду Андрія Мельника, який дозволив слідчим СБУ "взяти під арешт" винесені гроші вкладників банку, поки що залишається чинним, пишуть "Українські Новини".

Як повідомлялося раніше, Єврейська громада Донбасу звинуватила спецпідрозділ СБУ "Альфа" у викраденні їхніх грошей, які були на зберіганні в депозитній комірці банку "Альянс".

Як показало розслідування, 10 грудня слідчий з особливо важливих справ ГУ СБУ в Києві та Київській області Дмитро Олексієнко звернувся до Печерського райсуду з проханням дозволити провести обшук у нежитловому приміщенні на вулиці Прорізній, 8, де розташоване відділення ПАТ "Банк Альянс".

Отримавши дозвіл на обшук, вилучення паперів та обладнання, але з чітко обумовленою забороною на вилучення грошей та інших матеріальних цінностей, 22 грудня в банк за документами прийшов спецпідрозділ СБУ "Альфа" у повному бойовому екіпіруванні й з автоматичною зброєю. При цьому було відкрито депозитні комірки громадян, які не є фігурантами справи, та вилучено з них гроші та цінності.

А 27 січня суддя Печерського райсуду Андрій Мельник дозволив СБУ накласти арешт на всі вилучені матеріальні цінності.

В одній з депозитних комірок, орендованій членом опікунської ради Єврейської громади Донбасу Сергієм Нузброхом, були також кошти Єврейської громади Донбасу, вивезені членами громади із зони бойових дій та передані на збереження.

Пізніше стало відомо, що співробітники "Альфи", які проводили обшук, також забрали гроші у двох клієнтів банку, які зайшли під час обшуку в будівлю, щоб, як вони стверджують, покласти гроші на свої рахунки.

Заплановане на сьогодні засідання суду відбулося частково. Представники СБУ знову на засідання не з'явилися. А представник прокуратури виступив з клопотанням про заборону його фото-, відео- та іншої фіксації представниками ЗМІ, яке було задоволено судом. Решта сторін процесу надали перевагу публічності.

У ході засідання представники банку "Альянс" повторили озвучені раніше претензії до слідчих СБУ та "Альфи". За їхніми словами, діяльність фігурантів розслідування про конвертацію грошей, яке веде СБУ, не може перетинатися з роботою їхнього відділення, відкритого лише в липні 2014 року. Серед названих слідством десятків фізичних та юридичних осіб лише четверо відкривали свої рахунки в банку, і рух коштів за цими рахунками не проводилося. А суд в постанові на проведення обшуку прямо заборонив слідчим вилучати гроші та інші матеріальні засоби, крім документів та комп'ютерного обладнання.

Водночас "альфівці", що проводили обшук, вилучили з депозитних комірок особисті кошти клієнтів банку, навіть не уточнюючи, яка комірка кому належить. Під час вилучення не складався перелік документів, що вилучаються, і не переписувалися номери винесених з банку купюр. А обшук, в тому числі - відкриття депозитних комірок, проводився без понятих та співробітників банку. "Слідчий навіть не зміг пояснити, чому були знищені відеокамери і чому не велася відеофіксація обшуку", - обурилися адвокати банку. Також вони повідомили, що зараз прокуратура міста Києва здійснює розслідування цих обставин.

Найбільш емоційним виявився виступ власника депозитної комірки Сергія Нузброха, який взагалі не має стосунку до розслідування СБУ, але комірку якого було відкрито. І з якої зникли гроші Єврейської громади Донбасу. "Мою родину, моїх друзів - біженців з Донбасу - просто пограбували. Я вимагаю відновити гарантовані Конституцією права, а саме - право на приватну власність і право на справедливий суд. Якщо так, як у цій справі, будуть порушуватися права кожного пересічного громадянина, ми дочекаємося того, що війна прийде і сюди", - заявив він.

Суд фактично закінчився, коли дали слово представникові прокуратури. Він заявив, що всі необхідні обставини є в матеріалах кримінальної справи. А гроші було вилучено і вони перебувають під арештом "згідно з листом начальника головного управління СБУ". При цьому представник прокуратури не зміг відповісти на елементарні запитання суддів на кшталт "Який стосунок до справи має громадянин Нузброх?" або "Які саме вилучені матеріали кому належали?".

У підсумку судді були змушені перервати розгляд процесу. "Ми не можемо перевірити доводи прокуратури, оскільки до нас так і не надійшли матеріали кримінального провадження", - виголосив головуючий у суддівській колегії суддя Валерій Лашевич.

Прокуратуру міста Києва зобов'язали надати суду всі необхідні матеріали до 16 лютого. А саме судове засідання було перенесено на 18 лютого.

Сьогодні ж мала розглядатися скарга потерпілих у цій же справі Олександра Немчинова та Костянтина Ткачова, які під час обшуку прийшли з грошима в банк, а вийшли з нього лише через 7 годин з порожніми руками. Як пояснив суддя Лашевич, розгляд не відбувся "через неявку скаржників до суду", а сам процес також перенесено на 18 лютого.

Але як стало відомо від родичів потерпілих, їх обох безпосередньо перед засіданням вивезли прямо з будівлі суду в невідомому напрямку люди, які назвалися "співробітниками СБУ". Ми перевіряємо цю інформацію і повідомимо подробиці пізніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram