ГоловнаПолітика

У суді ЄС не виключають, що Янукович може виграти суд з приводу санкцій

Але Європейський Союз може запровадити їх знову

У суді ЄС не виключають, що Янукович може виграти суд з приводу санкцій
Фото: EPA/UPG

Екс-президент України Віктор Янукович і його соратники можуть виграти суд Євросоюзу про скасування санкцій, запроваджених проти них.

Про це заявив суддя Суду ЄС, який попросив не називати його імені, повідомляє "Європейська правда".

"Ми повністю незалежні від Брюсселя і не маємо проблем із тим, щоб винести рішення проти Єврокомісії або Ради ЄС", - запевнив суддя, визнавши, що останнім часом дві іранські компанії виграли позови проти Євросоюзу про накладення на них санкцій.

За словами судді, є дві типові підстави, коли суд скасовує санкції Євросоюзу, запроваджувані проти чиновників або компаній з країн з диктаторським режимом.

"Перш за все, в ЄС чітка процедура, якої слід дотримати, щоб особа потрапила в санкційний список. І якщо хоч один пункт не дотримано, то це підстава для скасування обмежень. Далі ми перевіряємо, чи достатніми були підстави для того, щоб накласти санкцій", - пояснив суддя.

Водночас практика свідчить, що навіть після рішення Суду на користь позивача Євросоюз може відновити санкції.

"Рада ЄС може ухвалити таке саме рішення. І це стосується не тільки заморозки активів", - розповів суддя і додав, що з українськими санкціями може бути така ситуація.

Нагадаємо, зараз у суді ЄС зареєстровано позови Віктора Януковича, його синів Олександра і Віктора Януковича; Миколи Азарова і його сина Олексія Азарова, Віктора Пшонки, братів Сергія та Андрія Клюєвих; Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Едуарда Ставицького, Сергія Курченка й Андрія Портнова.

У Люксембурзі прогнозують, що проміжне рішення щодо них ухвалять 2016 року, остаточне (у разі апеляції) - 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram