ГоловнаПолітика

Київрада відібрала Гостинний двір у забудовника

"Укрреставрація" отримала в оренду земділянку на Подолі у 2012 році

Київрада відібрала Гостинний двір у забудовника
Фото: Виталий Головин

Київська міська рада розірвала договір з приватною компанією "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація" про оренду земельної ділянки з Гостинним двором на Подолі в Києві.

За таке рішення проголосував 91 депутат, повідомляє РБК-Україна.

"Прийняте з великою кількістю порушень 20 вересня 2012 року нічим не мотивоване рішення Київради дало можливість підписати договір оренди, який суперечить інтересам київської громади", - йдеться в пояснювальній записці до проекту рішення.

Також Київрада вирішила підготувати звернення до Кабміну з проханням передати Гостинний двір у комунальну власність, а також звернення до Верховної Ради з проханням внести зміни до законодавства з метою включити Гостинний двір до списку пам'яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації.

Нагадаємо, історія з переданням будівлі під реставрацію почалася 15 серпня 2011 року - тоді Кабінет Міністрів виключив Гостинний двір зі списку пам'яток архітектури. А у квітні 2012 року Київрада дозволила ПАТ "Укрреставрація" розробити проект землевідведення для реконструкції будівлі під торгово-офісний центр.

Прийняте рішення викликало протести громадськості - у травні 2012 року на території комплексу активісти організували цілодобове чергування і культурний простір "Гостинна республіка".

Незважаючи на це, 5 липня 2012 року Верховна Рада вилучила Гостинний двір з переліку об'єктів культурної спадщини, що не підлягають приватизації. 20 вересня 2012 року Київрада підтримала рішення про виділення землі для реконструкції Гостинного двору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram