ГоловнаПолітика
Спецтема
Россия

У Держдумі вирішили оскаржити розпад СРСР

У Росії поставили під сумнів державність України

У Держдумі вирішили оскаржити розпад СРСР

Депутати відразу декількох фракцій Держдуми Росії підготували на ім'я генпрокурора РФ Юрія Чайки запит про перевірку дій президента СРСР Михайла Горбачова під час розпаду Радянського Союзу.

Парламентарії сподіваються, що за підсумками прокурорської перевірки стосовно Горбачова буде порушено кримінальну справу.

Горбачову інкримінують створення Держради СРСР, яка не була передбачена радянською конституцією як орган влади. Саме Держрада СРСР визнала незалежність трьох прибалтійських республік, хоча, на думку депутатів, таких повноважень не мала.

Ініціаторами запиту стали єдинороси Євген Федоров та Антон Романов, комуністи Іван Нікітчук та Олег Денисенко, а також Михайло Дегтярьов з ЛДПР. Депутати вказують на те, що дії радянського керівництва "спричинили розвал країни", тоді як на референдумі населення СРСР виступило за збереження Союзу.

Як заявив Федоров агентству РИА Новости, якщо підтвердиться, що 1991 року відбувся державний переворот, це означатиме, що державність усіх країн на пострадянському просторі виникла завдяки нелегітимному держперевороту.

За законодавством, депутатський запит мають розглянути протягом 30 днів.

Раніше лідер кримських татар Мустафа Джемілєв заявив, що в розмові з ним президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна "не зовсім законно" вийшла з СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram